Posiadam dwa komputery, pierwszy ma kartę wifi a drugi nie, przez co chcę udostępnić internet kablem Ethernet.
Włączam “Ethernet” w Centrum sieci, zaznaczam wifi i ethernet, tworzę mostek sieciowy i… brak dostępu do internetu. Zarówno na pierwszym jak i na drugim komputerze.
Szczerze nie za bardzo się znam na sieciach z tego względu powstał ten temat…
Dodam, że kiedyś na innym routerze robiłem mostek i działało, jednak teraz nie chce się połączyć.
Nie wiem, czy to ma znaczenie ale do tamtego routera logowałem się przez 192.168.1.1 a do tego co teraz mam, 192.168.8.1
Brakuje informacji.
Jakie systemy są na obu komputerach?
Zaznacz, który ma WiFi.
Dobrze rozumiem? Masz router. Komputer z WiFi (PC 1) łączy się z nim i masz internet, a komputer bez WiFi (PC 2) nie łączy się z internetem poprzez router na kablu.
Dlatego chcesz PC 2 połączyć mostkiem sieciowym z PC 1, żeby PC 2 miał internet.
PC 1 łączy się z routerem przez WIFI (router jest zamontowany na maszcie 20m) i tu jest internet.
PC 2 nie ma fizycznej karty sieciowej wifi, dlatego chcę udostępnić tam internet przez Ethernet.
Na PC 1 włączam “ethernet” łącze z kartą sieciową tworząc mostek - po włączeniu pokazuje że brak dostępu do internetu. Tak samo jest na PC 2 - brak dostępu do internetu.
Po usunięciu mostka i wyłączeniu ethernet - internet działa na PC 1.
“Diagnozuj” pokazuje błąd Mostek sieciowy nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip.
Wcześniej na starym routerze wszystko działało i po utworzeniu mostka internet był. Na tym coś nie idzie tego zrobić…
Nic innego nie ustawiaj.
W karcie sieciowej PC 2 w adresie IP na końcu wpisz 2
Będzie konieczny restart obu PC.
Potem dopiero wybierz udostępnianie sieci
Może źle wytłumaczyłem.
Chodziło mi abyś wpisał w PC 2 bramę domyślną
192.168.0.1
Adres IP miał dalej być 192.168.0.2
Na PC 1 nic nie zmieniamy
Jeśli to nie pomoże, znalazłem poradnik z WiFi na Lan
W sumie robiłem właśnie mostek z tym poradnikiem, ale nie próbowałem drugiej opcji ponieważ… nie miałem tej funkcji włączonej.
Gdyby ktoś miał kiedyś problem.
Usługi -> Udostępnianie połączenia internetowego (ICS) przełączyć na automatyczny (jeśli ktoś ma wyłączone, tak jak ja miałem)
Następnie tak jak w poradniku, WIFI udostępnianie pozaznaczać zamknąć.
Podłączyć kabel do drugiego komputera, zrestartować i wuola, działa…
Początkowo dalej pokazywalo brak połączenia z internetem, ale przypadkowo włączyłem przeglądarkę i się załadowała strona, i po chwili już internet był