Mount / USBManager / prawa dla usera

Witam!

Znalazłem taki o to fajny wynalazek:

http://gtk-apps.org/content/show.php/USBManager?content=105604

Pytanie brzmi: jak to skonfigurować, aby zwykły user mógł zapisywać na pamięci masowej? Próbowałem coś wykombinować, ale nijak mogłem się do czegokolwiek dobić.

// Próbowałem też jakiegoś Ejectora z tej samej strony, ale on miał sporo zależności - czego, szczerze mówiąc, wolałbym przy następnej instalacji systemu uniknąć.

Ale co konkretnie chcesz osiągnąć? zarówno kde jak i gnome mają w standardzie mechanizmy które umożliwiają bezproblemowe korzystanie z pamięci USB.

budujesz sobie system “lekki” i nie chcesz tych kobył mieć? zainteresuj się Thunarem- lekki menadżer plików dla XFCE (ale może też być wykorzystywany bez owego środowiska graficznego).

A jak chcesz już zrobić cos jeszcze lżejszego, to zainteresuj się regułkami udeva (na wiki archa jest to całkiem dobrze opisane)

Jakiej dystrybucji używasz? Dodałeś użytkownika do odpowiednich grup?

Debian Stable, z thunar’a chcę zrezygnować na rzecz gentoo. Ten pierwszy ma jakiś problem z umount, ale nie o tym mowa.

Chcę osiągnąć efekt taki, by nie musieć odpalać menedżera plików spod praw root’a, aby skopiować coś na pendrive’a. W rox-filer montowanie było ciekawe rozwiązane, tyle że tam doszedł problem z prawami root’a (co mógłbym rozwiązać w zasadzie poprzez alias, o ile się nie mylę), tyle tylko, że taki fajny aplet wydaje się o wiele lepszym rozwiązaniem.

No i jest pytanie, jak zmusić tego apleta, aby nagle “zobaczył” partycje wewnętrzne?

Co się tyczy regułek - szukałem i nie znalazłem nic interesującego.