MozBackup - poszukuję alternatywy

Poszukuję alternatywy dla programu MozBackup, najlepiej takiej 1:1 tj. jakiegoś klona :slight_smile: . Chodzi o backup wiadomości całego Thunderbirda, nie archiwizowania poszczególnych zakładek/katalogów. Szukając po haśle „MozBackup” spotyka się opinie: „po co ci Mozbackup jak wewnątrz programu zrobisz sobie kopię (czyt.archiwum)”, nie o to kaman :wink: , Na forum Mozilli o dziwo nie ma nic w tym zakresie.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.

Teoretycznie wystarczy po zamknięciu skopiować/skompresować np. 7-zipem folder z lokalizacji:

%AppData%/Thunderbird/Profiles

MozBackup raczej nie kopiował nic z Program Files i pewnie nie ma potrzeby kopiować pamięci podręcznej z %localAppData%.

Pewnie zostaje sobie wyskrobać skrypt z trybem archiwizuj i przywróć na potrzeby ograniczenia kliknięć. Można by się pokusić też o edytor pliku Profiles.ini z zabezpieczeniem starej wersji pliku (gdy nie testujemy podmiany folderów „Mail”).

Foldery z wiadomościami to głównie: Mail i
ImapMail (i być może Pop3Mail).

Dokładnie tak. Przerżnij po prostu katalogi Thunderbirda z AppData (local i roaming) i dostaniesz kopię. Przetrwają nawet uwierzytelnienia OAuth2 do GMaila (to nie powinno mieć miejsca :sweat_smile:), co oznacza, że da się „ukraść” uwierzytelniony dostęp do konta, bez hasła, kradnąc po prostu cache programu.

Czyli kopiuję ten pierwszy katalog, drugi nie (tutaj jest tylko jeden plik times.json -47B )

db_1

Skopiowany katalog po rozwinięciu:

Dałoby się prościej, nie wiem niestety o co chodzi? :wink:

Mam nadzieję, że to nie przeszkadza użytkownikowi TB.
Powyższe scereeny są z mojego TB, szukam dla osoby mniej obeznanej z tematem (AppData ukryty folder itd.) i najlepszy byłby program typu MozBack ale rozumiem, że prawdopodobnie takiego nie ma obecnie.

Teraz w drugą stronę ( robimy backup) mam kopie pliku „eizd…itd” w spakowanym archiwum, mija jakiś czas wchodzę w katalog „Profiles”, tam obok tego skopiowanego pliku są inne o takiej dziwnej nazwie i co robię? wklejam ten mój „eizd…” po wcześniejszym usunięciu tego starego który tam jest?, bo aktualny stan wiadomości jest zachowany w innym katalogu o dziwnej nazwie, czy po prostu kopiuję równolegle do "Profiles nie interesując się co tam jest obecnie?