"Możesz utracić dostęp do niektórych aplikacji poczty i kalendarza innych firm"

Takiego e-maila otrzymałem od firmy Microsoft.
Odebrałem go w MS Outlook

Najważniejsze fragmenty:

Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, musisz używać aplikacji poczty e-mail lub kalendarza, które obsługują nowoczesne metody uwierzytelniania firmy Microsoft. Jeśli tego nie zrobisz, Twoje aplikacje poczty e-mail innych firm nie będą już mogły uzyskać dostępu do adresu e-mail w usłudze Outlook.com, Hotmail lub Live.com poczynając od dnia 16 września 2024 r.

Jeśli otrzymasz tę wiadomość e-mail, obecnie korzystasz z aplikacji poczty e-mail lub kalendarza, które używają mniej bezpiecznej metody uwierzytelniania do łączenia się Twoim kontem e-mail w usłudze Outlook.com. Musisz uaktualnić aplikacje poczty i kalendarza innych firm do wersji obsługujących nowoczesne metody uwierzytelniania.

Cała treść e-maila

W dniu 16 września 2024 r. aplikacje korzystające z mniej bezpiecznej technologii logowania nie będą już mogły uzyskać dostępu do Twojej poczty e-mail.
Ochrona i bezpieczeństwo Twoich informacji jest najwyższym priorytetem firmy Microsoft. Aby zachować bezpieczeństwo Twojego konta, firma Microsoft nie będzie już obsługiwać aplikacji poczty e-mail i kalendarza innych firm, które proszą o zalogowanie tylko przy użyciu nazwy użytkownika i hasła konta Microsoft. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, musisz używać aplikacji poczty e-mail lub kalendarza, które obsługują nowoczesne metody uwierzytelniania firmy Microsoft. Jeśli tego nie zrobisz, Twoje aplikacje poczty e-mail innych firm nie będą już mogły uzyskać dostępu do adresu e-mail w usłudze Outlook.com, Hotmail lub Live.com poczynając od dnia 16 września 2024 r.

Co należy zrobić?

Jeśli otrzymasz tę wiadomość e-mail, obecnie korzystasz z aplikacji poczty e-mail lub kalendarza, które używają mniej bezpiecznej metody uwierzytelniania do łączenia się Twoim kontem e-mail w usłudze Outlook.com. Musisz uaktualnić aplikacje poczty i kalendarza innych firm do wersji obsługujących nowoczesne metody uwierzytelniania.

Firma Microsoft udostępnia bezpłatne wersje programu Outlook dla komputerów osobistych, komputerów Mac, urządzeń z systemem iOS i Android, które można łatwo pobrać i połączyć z Twoim kontem e-mail. Korzystanie ze zaktualizowanej wersji aplikacji Outlook zapewni, że łączysz się w najbardziej bezpieczny sposób.

Jak możesz skonfigurować aplikację pocztową Gmail, Apple Mail lub aplikację pocztową innej firmy?

Różne aplikacje nienależące do firmy Microsoft będą miały własne kroki w celu połączenia się z Twoim kontem e-mail w usłudze Outlook.com przy użyciu nowoczesnych metod uwierzytelniania. Zobacz nasz artykuł pomocy — Nowoczesne metody uwierzytelniania wymagane obecnie w celu kontynuacji synchronizacji poczty e-mail aplikacji Outlook w aplikacjach poczty e-mail nienależących do firmy Microsoft. Jednak może okazać się konieczne skontaktowanie się z twórcami tych aplikacji w celu uzyskania instrukcji. W wielu przypadkach zwykłe usunięcie i ponowne dodanie konta w najnowszej wersji tej aplikacji spowoduje skonfigurowanie jej do używania nowoczesnych metod uwierzytelniania.

Co o tym myśleć, skoro do poczty wyłącznie korzystam z MS Outlook, oraz - sporadycznie przez przeglądarkę. Czy nadal wspierany MS Outlook 2016 jest wykrywany jako mniej bezpieczna „aplikacja innych firm”? Czy o co chodzi?

EDIT:
Dobra, już sobie czytam, może coś się wyjaśni. Jeszcze nie wiem. :wink:
https://support.microsoft.com/pl-pl/office/nowoczesne-metody-uwierzytelniania-są-teraz-potrzebne-do-kontynuowania-synchronizacji-poczty-e-mail-programu-outlook-w-aplikacjach-poczty-e-mail-innych-firm-c5d65390-9676-4763-b41f-d7986499a90d

Chodzi pewnie o SPF, DKIM i DMARC i takie tam.

Dobra, przeszedłem na Microsoft Exchange. Do tej pory korzystałem z IMAP i to tu mógł leżeć problem.
Zobaczymy.

Dalej możesz korzystać z IMAP, chodzi o samo uwierzytelnianie - OAuth2. Tak by wyglądało, bo na stronie którą wkleiłeś pokazane jest jak skonfigurować Thunderbirda po IMAP z OAuth2.

Dokładnie tak mam skonfigurowanego TB z Gmailem. Swego czasu Gmail wysyłał podobne ostrzeżenia. Podczas dodawania konta TB przekierowuje na stronę Googla, gdzie trzeba się zautoryzować. Potem już wszystko działa.

Pamiętam, że podobnie skonfigurowałem Outlooka z OAuth2, tylko nie pamiętam jaka to była wersja. Wydaje mi się, że Twoja ma OAuth2 a komunikat został wysłany do wszystkich, na wszelki wypadek.

Oczywiście MS tak spreparował maila, żeby zachęcić do zmiany na najnowszy soft, co z punktu widzenia firmy jest korzystne.

No niekoniecznie:

Przeszedłem na Exchange, na razie działa.

Hmm, najwyraźniej masz rację, musiałem wtedy też skonfigurować skrzynkę jako Exchange.

Coś kombinują z tym ouookien. Szkoda gadać o nerwów. Ja mam pocztę po imap od WP już chyba 15 lat. Od 2007 i dalej chodzi.

Różne poczty na WP to ja mam po POP3/SMTP :smiley: i oczywiście bez usuwania z serwera, jeśli ja nie usunę z Outlooka.
Z Googli chyba też. Natomiast z live․com (outlook․com) miałem IMAP, a teraz mam Exchange.

Właśnie sprawdziłem jedną ze skrzynek. Mam od ponad 23 lat:
image

Widocznie trzeba zmienić protokół i tyle.

Właśnie sprawdziłem jedną ze skrzynek. Mam od ponad 23 lat:

Wow! :open_mouth: Może do 30 wytrzyma… :smiley: