The Bat i konta Microsoft

Zobacz:

A tu jeszcze lepiej wytłumaczone po polsku: Metoda uwierzytelniania - OAuth2

Czyżby oznaczało to, że jeśli w konfiguracji wpiszę OAuth2 zamiast smtp.office365.com to wystarczy?

To jest metoda uwierzytelnienia hasła: zamiast „zwykłe hasło” ma być „OAuth2”.

2024-09-13_152425

To jest akurat z Thunderbirda ale w The Bat! powinno być podobnie.

z jedną uwagą, najwyraźniej źle pamiętam i w Outlooku skonfigurowałem mail jako skrzynkę Exchange.

a w TheBat spróbuj tak

z jedną uwagą

Pierwszą rzeczą do sprawdzenia jest wersja The Bat. Musisz mieć wersję 9.2.3 lub wyższą, aby współpracować z najnowszymi wymaganiami OAuth2 firmy Microsoft. Uruchom The Bat! i naciśnij ALT + F1, aby sprawdzić.

Przejrzyj cały wątek, bo wygląda na to że temat nie jest prosty → The Bat & Microsoft 365

Tu się z tym bawiłem, choć w MS Outlook:

Dlatego polecam lekturę tego artykułu:

https://support.microsoft.com/pl-pl/office/nowoczesne-metody-uwierzytelniania-są-teraz-potrzebne-do-kontynuowania-synchronizacji-poczty-e-mail-programu-outlook-w-aplikacjach-poczty-e-mail-innych-firm-c5d65390-9676-4763-b41f-d7986499a90d

Kurcze, dobrze, że wp tak nie kombinuje. Moim zdaniem wystarczy w ustawieniach konfiguracji skrzynki w The Bat zmienić na to całe auth2, czy jak to tam.

Z artykułu:

Jeśli aplikacja nie obsługuje nowoczesnego uwierzytelniania, zaleca się pobranie programu Outlook.

Tego typu porady to sobie można wsadzić w… Nie rozwiązują problemu w najmniejszym nawet stopniu.

Eliza.

The Bat tego nie wspiera? No to M$ się zamyka, jak Apple.

Nic się nie zamyka. Jeśli wolne i otwarte oprogramowanie jak Thunderbird to ma to wszyscy mogą to mieć jak zechcą.

Miało być od 16 września, ale w praktyce od dzisiaj konta Microsoftu nie działają w najlepszym programie pocztowym The Bat!

!25.09.2024, 07:30:11: SEND - Połączenie z serwerem zostało przerwane (ostatnie wysłane komendy: „MAIL FROM:xxxxxxxx@hotmail.com SIZE=3114”, „RSET”)

A może działają tylko ty nie potrafisz prawidłowo skonfigurować konta.

Przy nowej konfiguracji konta uruchamia się wewnętrzna przeglądarka (można użyć zewnętrznej), w niej logujesz się na konto M$ i potwierdzasz użycie aplikacji do poczty. Otrzymujesz potwierdzenie zwrotne od M$.

Coś powoli zaczyna się klarować. U mnie wygląda to tak:

OAUTH - jest nieaktywne.
Przyznam, że wolałabym jednak pocztę POP niż IMAP, ale czy tylko o to chodzi?
Ciekawostka. Sześć kont hotmail nie działa, ale jedno - z identycznymi ustawieniami!!! - jak najbardziej.

Pozdrawiam - Eliza

Dzięki, poczytam. Ale wydaje się, że problemem jest konfiguracja The Bat, a nie konta MS.

E.

Sciśle: konfiguracja konta M$ w programie The Bat!.

Dziwne, jedyne co mi przychodzi do głowy to skasowanie skrzynki i dodanie jej na nowo. Podobny problem OAUTH Grayed Out

W jednej z odpowiedzi ktoś dość niejasno pisze, że pomogło mu usunięcie/dodanie skrzynki kilka razy. Jeżeli to pomaga to faktycznie dziwne.

Dodaj nową kopię konta yahoo w TB!. Przy odrobinie szczęścia, podczas dodawania konta w przeglądarce internetowej zostanie ustawiony bit „OAUTH”, a następnie konto zaloguje się normalnie w TB! Może to nie zadziałać za pierwszym razem; jeśli tak, usuń nową kopię konta i spróbuj ponownie. Musiałem to zrobić cztery razy dla jednego z moich kont.

Jedyne działanie, które okazało się do pewnego stopnia sensowne, to usunięcie kont pocztowych i założenie ich jeszcze raz, od nowa - przy okazji dzięki za podpowiedź. Wydaje się, że muszą to być (wielce niewygodne) konta IMAP. Poza tym niezbędna jest korekta ustawień serwera, bo The Bat! w trybie AUTO nie robi tego właściwie w odniesieniu do serwera poczty wychodzącej.

Gdybyście mi jeszcze podpowiedzieli, używać czy nie używać polecenia IDLE? Jaka jest Wasza praktyka i doświadczenie?

Pozdrawiam pogodnie i dziękuję - Eliza

Zainstalować Outlook_a, bo mają mało klientów i musieli coś z tym zrobić.

Dobre! :slight_smile: