Otóż mam taki problem, chodzi o przeglądarkę Mozilla Firefox. Proszę wybaczcie mi ale nie wiem jak nazwać to co chcę zrobić, więc postaram się opisać sytuację:
Jest sobie strona internetowa na której co jakiś czas jest aktualizacja jej zawartości, i problem tkwi w tym, że gdy ją odświeżam nie zawsze przeglądarka pokazuje mi jej najnowszą zawartość, przeglądarka zapewne wczytuje zawartość strony z danych zapisanych na dysku. Chciałbym to wyłączyć, aby przeglądarka pobierała całą stronę z “internetu” za każdym odświeżeniem/ponownym wejściem na stone. Zapewne google kryje odpowiedź jak to zrobić, ale nie wiem jaką frazę wpisać, dlatego bardzo proszę o pomoc, domyślam się ze trzeba zmienić jakieś wpisy w about:config ale nie wiem jakie.
Odświeżanie za pomocą CTRL i f5 prawdopodobnie pomogło, ale to jest niewygodne a wiem, że da się wyłączyć “zapisywanie stron na dysku” tylko nie wiem jak tego dokonać, Tryb Prywatny nie pomógł,
znalazłem takie coś:
w about:config
browser.cache.disk.enable
browser.cache.memory.enable
oba te wpisy przestawić na false, tylko nie wiem czy to bezpieczne dla stabilności przeglądarki i czy na pewno pomoże, może ktoś zorientowany podpowiedzieć ?
– Dodane 22.02.2011 (Wt) 15:24 –
Przepraszam za post pod postem ale nie widzę opcji edycji a sprawdziłem dokładne ten “sposób” z ctrl+f5, no więc to nie rozwiązuje problemu ponieważ strona ma taką budowę:
odświeżając adres: www.nazwastrony.com/update1abc nie przechodzi mi do /update2bcd … więc jedyny sposób to całkowite wyłączenie zapisywania stron, tak żeby za każdym wejściem na stronę przeglądarka ładowała ją od nowa
Według opisu można wyłączyć i jedną, i drugą funkcję.
Więc najlepiej zrobić sobie skrót do strony w formacie www.nazwastrony.com i zamiast odświeżać, po prostu klikać na nowo link do strony głównej. Ewentualnie zawsze można wyczyścić historię przeglądarki i wywołać stronę ponownie.