Mozilla - wyskakujące "Narzędzie zgłaszania awarii"

Witam

Mam problem z Mozilla Firefox (win7 64bit legalny). Kiedy pojawił się problem wyskakiwało okienko “Narzędzie zgłaszania awarii” (program Firefox uległ awarii w wyniku błędu) i można było program uruchomić w trybie awaryjnym… Zdecydowałem jednak o odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu najnowszej wersji programu. Efekt jest taki, że teraz znowu pojawia się okienko z “Narzędziami zgłaszania awarii”, ale nie można uruchomić programu nawet w trybie awaryjnym. Jedyne co mogę przesłać to jakieś logi problemu (jest tam przycisk szczegóły), których nie rozumie:

AdapterDeviceID: 0x0de0

AdapterVendorID: 0x10de

AvailablePageFile: 13403439104

AvailablePhysicalMemory: 4952678400

AvailableVirtualMemory: 4047388672

BuildID: 20130409194949

CrashTime: 1367595941

FramePoisonBase: 00000000f0de0000

FramePoisonSize: 65536

InstallTime: 1367595940

Notes: AdapterVendorID: 0x10de, AdapterDeviceID: 0x0de0, AdapterSubsysID: 00000000, AdapterDriverVersion: 9.18.13.1106

ProductID: {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}

ProductName: Firefox

ReleaseChannel: release

StartupTime: 1367595940

SystemMemoryUsePercentage: 42

Throttleable: 1

TotalVirtualMemory: 4294836224

URL: 

Vendor: Mozilla

Version: 20.0.1

Winsock_LSP: MSAFD TCP/IP [TCP/IP] : 2 : 1 :  

MSAFD TCP/IP [UDP/IP] : 2 : 2 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll 

MSAFD TCP/IP [RAW/IP] : 2 : 3 :  

MSAFD TCP/IP [TCP/IPv6] : 2 : 1 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll 

MSAFD TCP/IP [UDP/IPv6] : 2 : 2 :  

MSAFD TCP/IP [RAW/IPv6] : 2 : 3 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll 

Dostawca usług RSVP TCPv6 : 2 : 1 :  

Dostawca usług RSVP TCP : 2 : 1 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll 

Dostawca usług RSVP UDPv6 : 2 : 2 :  

Dostawca usług RSVP UDP : 2 : 2 : %SystemRoot%\system32\mswsock.dll

Zgłoszenie to zawiera ponadto informacje na temat stanu programu w momencie wystąpienia awarii.

Pozdroviska

Nie do końca odinstalowałeś Firefoxa, należało usunąć wszystko z folderu instalacyjnego, jak również i folder, ponieważ pozostają tam pliki z danymi przeglądarki. Po czym użyć np:Ccleaner przeczyścić system,

również rejestr i dopiero instalować Firefoxa.

Witam

Spróbuj przywrócić firefoxa do ustawień fabrycznych

http://support.mozilla.org/pl/kb/przywr … sa-latwe-r

Pozdrawiam.

Rychos , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Mam poprawić na mała awaria? :slight_smile: A może temat ma brzmieć “nietypowa”, “głupia” itp. Modzie popraw tytuł na jaki chcesz, ale nie wywalaj wątku do śmietniska bo problem jest wielki… może masz rady?

Dodane 03.05.2013 (Pt) 19:59

Wywalałem pliki Mozilli ręcznie, ale pewnie coś przegapiłem… Trochę obawiam się programów, które automatycznie usuwają pliki, albo sugerują co można usunąć - nie mam pewności.

Sugeruję tutaj tytuł: “Firefox - awaria przy każdym uruchomieniu”.

Co konkretnie usunąłeś?

Ja bym w tej sytuacji proponował uruchomić Firefoksa w trybie awaryjnym i zresetować profil.

Wciśnij kombinację klawiszy Windows + R i w oknie Uruchom… wpisz:

firefox -safe-mode

Jeśli Firefox się uruchomi w tym trybie, to wykonaj to: https://support.mozilla.org/pl/kb/przyw … sa-latwe-r

-Po co programy?. Deinstalator Firefoxa , będziesz miał pytanie czy chcesz usunąć również ustawienia użytkownika. Zaakceptuj je, sporządź sobie wcześniej kopię zakładek.

Z tego raportu wynika że był problem z sterownikiem karty graficznej ale też mogła być włączona akceleracja (renderowanie)programowa.Sprawdź czy jest odchaczona.Narzędzia> Opcje> Zaawansowane…odznaczyć renderowanie.

Rychos , następnym razem sugeruję jednak zapoznać się z tematami do których dałem Ci linki.

Awaria jest na tyle poważna, że po przeinstalowaniu Mozilli nie mam możliwości uruchomienia programu w trybie awaryjnym. Nie otwiera też polecenie “firefox -safe-mode”.

Na stronie Mozilli byłem wcześniej, ale tam opisane jest co zrobić kiedy mamy dostęp do trybu awaryjnego.

Nie mogę znaleźć akceleracji programowej karty… W ustawieniach karty nie ma czegoś takiego. W Win7 nie nie znalazłem Narzędzia->Opcje->Zaawansowane.

Start -> Uruchom… -> wpisz tam: %appdata%\Mozilla\Firefox\Profiles

Wejdź do folderu tam znajdującego się i otwórz w Notatniku plik prefs.js.

Wyszukaj w nim linijkę rozpoczynająca się od:

user_pref("keyword.URL"

W nowej, pustej linijce pod powyższą wklej:

user_pref("layers.acceleration.disabled", true);

Zapisz tak zedytowany plik i spróbuj uruchomić Firefoksa.

W pref.js mam coś takiego (brakuje keyword.URL"):

user_pref("extensions.blocklist.pingCountVersion", 0);

user_pref("extensions.databaseSchema", 14);

user_pref("extensions.lastAppVersion", "20.0.1");

user_pref("extensions.lastPlatformVersion", "20.0.1");

user_pref("xpinstall.whitelist.add", "");

user_pref("xpinstall.whitelist.add.180", "");

user_pref("xpinstall.whitelist.add.36", "");