Mam taki problem, podczas uruchamiania komp. głośnik systemowy wydaje 4 beep-y. Można wejść do ustawień BIOS, następnie ekran “gaśnie” i koniec, następuje restart komp (lub nie), czasami klawiatura przestaje reagować
Inny wariant to: podczas próby aktualizacji BIOS program flash-ujący
lokalizuje dyskietkę a później 2 beep-y przerwa 4beep-y.
Pamięć do tej pory (na tej płycie) działała poprawnie, zresztą wszystko z płyty zamontowałem na innej i jest OK.
z tego co się zorientowałem ta płyta posiada bios f-my ami, dwa bepy oznaczają błąd parzystości lub błąd adresowania pierwszych 64 kB pamięci, gdzie ładowane są podstawowe sterowniki/ nie jest to wina płyty/ czyli może być wina pamięci, na inym kompie może być ok bo parzystość jest kontrolowana w konkretnej konfiguracji, a adresowanie zależy od konkretnej konfiguracji należy pogrzebać w biosie, zmniejszyć timingi, wyłączyć kontrolę parzystości / jeśli jest taka opcja / a najlepiej wybrać tryb auto, może pomóc także zmiana obsadzeń gniazd pamięci lub wyjęcie jednej kości, wyłączyć tryb dual, druga opcja 4 beepy wskazują na uszkodzenie czasomierza systemowego / praktycznie tak synalizowane jest przez wszystkie biosy / niestety płyta do wymiany, jest on zintegrowany z chipsetem, trzecia opcja jest konflikt na przerwaniu 00, można to sprawdzić start-panel sterownia-system-sprzęt-menedżer urządzeń-urządzenia systemowe- czasomierz systemowy i czy w zakładce zasoby nie ma konfliktów. Przede wszystkim należałoby wrócić do ustawień defaultowych biosu i od tego zacząć diagnozę pozdrawiam
spróbuj wyjąć jedną kość pamięci, jeśli bios jest na ustawieniach defaultowych to powinno pomóc, jeśli to nie pomoże to stawiam na czasomierz systemowy, chyba, że ktoś inny coś doradzi, w mojej praktyce miałem już taki przypadek