Możliwa awaria płyty głównej?


(Zbyszek K4) #1

WITAM

Mam taki problem, podczas uruchamiania komp. głośnik systemowy wydaje 4 beep-y. Można wejść do ustawień BIOS, następnie ekran "gaśnie" i koniec, następuje restart komp (lub nie), czasami klawiatura przestaje reagować

Inny wariant to: podczas próby aktualizacji BIOS program flash-ujący

lokalizuje dyskietkę a później 2 beep-y przerwa 4beep-y.

Pamięć do tej pory (na tej płycie) działała poprawnie, zresztą wszystko z płyty zamontowałem na innej i jest OK.

Reset CMOS nic nie daje.

Konfiguracja

Płyta: ASUS P5N32-SLIDeluxe

Procesor: Pentium D 940 3,2GHz

Pamięć : Twinmos 2x1 GB (w dualu)

Grafika MSI GeForce7600GT

Zasilacz: Chiftec 500W

Czy wobec tego możliwe jest uszkodzenie płyty?

Pozdrawiam Zbyszek


(artide2) #2

wszystkie czesci sa napewno dobrze wlozone?


(Zbyszek K4) #3

Sprawdzałem kilka razy


(Edgarmks) #4

Podaj model płyty głównej bo te pik pik pik to są błędy ! I firme


(squeet) #5

Raczej podaj, jaki masz BIOS na płycie.


(Ferdek31) #6

a jaki jest to bios i jakie są te beepy krótkie czy długie?


(Michal Kolatek) #7

Może nie podociskałeś do końca wytczek od dysków, u mnie weż raz wystąpił taki błąd i jak docisnołem wtyczke od połaczenia dysku z płytą i działało.


(Ferdek31) #8

z tego co się zorientowałem ta płyta posiada bios f-my ami, dwa bepy oznaczają błąd parzystości lub błąd adresowania pierwszych 64 kB pamięci, gdzie ładowane są podstawowe sterowniki/ nie jest to wina płyty/ czyli może być wina pamięci, na inym kompie może być ok bo parzystość jest kontrolowana w konkretnej konfiguracji, a adresowanie zależy od konkretnej konfiguracji należy pogrzebać w biosie, zmniejszyć timingi, wyłączyć kontrolę parzystości / jeśli jest taka opcja / a najlepiej wybrać tryb auto, może pomóc także zmiana obsadzeń gniazd pamięci lub wyjęcie jednej kości, wyłączyć tryb dual, druga opcja 4 beepy wskazują na uszkodzenie czasomierza systemowego / praktycznie tak synalizowane jest przez wszystkie biosy / niestety płyta do wymiany, jest on zintegrowany z chipsetem, trzecia opcja jest konflikt na przerwaniu 00, można to sprawdzić start-panel sterownia-system-sprzęt-menedżer urządzeń-urządzenia systemowe- czasomierz systemowy i czy w zakładce zasoby nie ma konfliktów. Przede wszystkim należałoby wrócić do ustawień defaultowych biosu i od tego zacząć diagnozę pozdrawiam


(Zbyszek K4) #9

BIOS AMI, co do długości to takie jak przy starcie systemu (nie wiem czy to są długie czy krótkie)

Złączono Posta : 16.07.2006 (Nie) 17:19

Zastanawia mnie to że nic nie grzebałem w biosie przed awarią , a było wsio OK


(Ferdek31) #10

spróbuj wyjąć jedną kość pamięci, jeśli bios jest na ustawieniach defaultowych to powinno pomóc, jeśli to nie pomoże to stawiam na czasomierz systemowy, chyba, że ktoś inny coś doradzi, w mojej praktyce miałem już taki przypadek