Możliwe, że płyta główna blokuje kartę graficzną?

Witam. 

Posiadam kartę graficzną Asus HD5830 DirectCU. Przed zakupem posiadałem GF GT240, gdzie przy grze CSGO miałem można powiedzieć stale 80/90 fps po optymalizacji systemu. Przy HD5830 fpsy praktycznie się nie zmieniają i są na granicy 70-50. Dodam to, że nawet jak patrzę w ziemię/niebo na różnorakich ustawieniach graficznych, fpsy praktycznie się nie powiększają. Mam wyłączoną synchronizację pionową, wszystko w panelu amd jest ustawione pod wydajność (nawet jeżeli jest domyślnie to fpsy nie skaczą ani nie mniejszą się). Temperatura karty w spoczynku to 40 stopni, podczas gry 50/60, aczkolwiek żadnych błędów nie wywala ani nic. Słyszałem, że max. karta jaka do tej płyty by pasowała to hd4850, prawda? Dodam również gdy posiadałem GT240, klawiatura Genius KB-G265 mi ścinała gdy pisałem coś na czacie bądź w konsoli, pod HD5830 taki błąd nie występuje. 

Parametry komputera: 

Procesor: C2D E6600 @2.40ghz

Karta graficzna: Asus HD5830 DirectCU

Ram: 2gb 667mhz

Płyta główna: Asus P5VD2-VM/s

Zasilacz: Corsair VS 550W

Mało ramu, słaby procek 2 rdzenie myślę, że to jest głównym powodem takiego fps-u. Nic nie zrobisz wymiana płyty i procka Cię czeka.

Procek raczej nie, kolega ma Pentiuma e5500, ramy pod ddr3. HD6850 i śmiga mu stale na 100 fpsach. Jeżeli zmiana płyty głównej to na jaką? Obecnie na oku miałem MSI G965MDH.

Czy po zmianie karty odinstalowałeś i wyczyściłeś stare sterowniki? 

Procesor masz dwurdzeniowy i kartę AMD. Sterowniki AMD bardziej obciążają procesor w trakcie gier. Jednak mimo wszystko powinieneś mieć lepsze osiągi w stosunku do GT 240.

Do tego tylko 2 GB RAM.

Dodatkowo płyta posiada chipset VIA. Te chipsety często powodowały problemy z działaniem niektórych kart rozszerzeń, w tym kart graficznych. 

Dysk twardy był formatowany od zera. Sterowniki jakie posiadam to 15.7.1. Byłem w posiadaniu również 14.4 ale to było na winxp. Na windowsie XP sprawa wyglądała tak samo. Dodam również, że kolega posiada E4700, HD4850, 2gb ram ddr2, win7 x64 i posiada stale 80 fpsów. 

//edit; jego płyta główna to msi neo p31. 

Jeśli już masz zmieniać płytę to nie na stare LGA775 tylko choćby na LGA1156 lub nowszy (zależnie od budżetu). http://allegro.pl/gigabyte-ga-h55m-usb3-intel-core-i3-4-gb-ocz-i5677122868.html Tutaj i3 1 generacji + chłodzenie niefabryczne + 4GB RAM i płyta z USB 3.0. Wtedy fps’y powinny skoczyć w górę. Dotychczasową platformę gdyby udało ci się sprzedać za dobre pieniądze to dołożysz praktycznie w granicach 200zł.

Nie mam obecnie pieniędzy, nawet na nową płytę główną. Ze starych części może 15 zł dostanę. 

Edit; tak jak już wspominałem. msi G965MDH nie będzie jakoś blokowała HD5830? 

to procesor blokuje kartę nie płyta.