Możliwość sprzedaży własnego pomysłu

Witam. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, który zamierzałbym sprzedać (a przynajmniej spróbować) jednemu z potentatów polskiego internetu. Moim zdaniem, po dokładnej analizie rynku istnieje w jednym z segmentów nisza, której tematyka mogłaby się spodobać ludziom. Wprowadziłbym taką innowację, jednak nie posiadam możliwości technicznych ani czasu dla takiego projektu. Dlatego moje pytanie brzmi: czy mogę zaoferować sprzedaż mojego pomysłu? Ewentualnie jak ten proces przeprowadzić, aby pomysł nie został skradziony? Oczywiście mowa o większych pieniądzach (za browara już niczego nie sprzedaję :smiley: ).

nie wiem , powiedz co to za pomysł to coś wymyśle :stuck_out_tongue:

mozesz

opatentuj

Samego pomysłu nikt ci nie kupi w ciemno a jak już zdradzisz swój pomysł potencjalnemu nabywcy to już nie masz mu nic do zaoferowania, co uczciwszy to ci może browara by postawił za poddanie pomysłu…

Opatentować to owszem dobry kierunek ale samego pomysłu nie można opatentować bo zgłoszenia patentowe muszą zawierać dokładne opracowanie technicznej specyfikacji rozwiązania.

Poza tym w Polsce się za bardzo patentować nie opłaca bo polskie patenty obowiązują tylko u nas a jeśli by rozwiązanie było naprawdę genialne to zaraz by się znalazł ktoś kto by to podpatrzył i opatentował za granicą (a patenty z usa obowiązują globalnie).

Takich genialnych pomysłów których nie mam możliwości technicznej lub czasu lub pieniędzy aby zrealizować to ja mam mnóstwo i leżą sobie one ładnie poukładane na półkach w mojej głowie…

jak zdradzisz pomysł to i tak go zrobią po swojemu

ogółem to pomysł można ukraść, a jego wykonanie nie

tak więc, ktoś jak się uprze to przerobi coś tam i już jest jego pomysłem a nie twoim :]

z pomysłami to się biznesu nie robi, pomysłów to każdy ma pełno - a ci co na pomyslach sie dorobili to fuksiarze jak nie wiem