Ja się zgodzę - żadne duże forum nie ma włączonego szarego stylu tylko co najwyżej szare logo. Bardzo dobrze rozwiązała to nasza-klasa (mam na myśli wygląd graficzny, nie gadżety typu prezenty).
I tak robiłem, kiedy umarł Asterisk. Dla innych może to była ważna osoba, dla mnie to był po prostu jeden z użytkowników forum (z tą różnicą, że poświęcał mu dużo czasu, pracując jako moderator). Już kiedyś była sytuacja, kiedy umarł jeden z tych zwykłych użytkowników, wtedy założony został jedynie temat z kondolencjami.
Teraz na DP wchodzę, jednak spędzam tutaj mniej czasu niż zwykle. Bo prezydent był jednak osobą ważną, poza tym umarł nie tylko on i była to katastrofa (w dodatku w symbolicznym miejscu). Choć akurat dla DP ważniejszym wydarzeniem mogła być śmierć Asteriska - nie będę się nad tym rozwodzić, bo to nie ma żadnego sensu, piszę o swoich odczuciach. Wolę np. taki PCLab, który na forum nie umieścił nawet wstążki. A chyba żadne (lub mało które - żadne z tych które czytuję) z dużych polskich forów tematycznych, oprócz DP, nie poszarzało całego szablonu. Dobrze rozwiązała to nasza-klasa (mówię wyłącznie o szablonie) - wybrane elementy (widoczne cały czas) stały się szare.
Mogę zrozumieć, że na forum wgranie zielonej wersji stylu mogłoby zwiększyć obciążenie serwerów. Ale na vortalu wybór stylów funkcjonuje cały czas - tak więc problemów technicznych z tym związanych być nie powinno.
Ja jak najbardziej rozumiem żałobę, jednak nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego akurat największe polskie forum internetowe o oprogramowaniu musiało wprowadzić szary szablon. Podobnie jak nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego stacje radiowe, które ani razu w swojej historii muzyki klasycznej nie nadawały (np. RMF FM, Radio Zet), w sobotę zaczęły to robić. Przecież to czy muzyka jest spokojna czy nie, nie ma żadnego związku z tym, czy jest to muzyka klasyczna (celowo nie używam tutaj sformułowania muzyka poważna - bo nie jest ono zbyt fortunne), czy rozrywkowa.
Postanowiliśmy uwolnić Cię od tych rozterek… Jeżeli przeglądanie forum w tym kształcie jest faktycznie takim wielkim problemem - otrzymujesz bana do końca żałoby - nie będziesz musiał się “męczyć”… Prezydent nie był jedyną tragicznie zmarłą osobą w tej katastrofie, nikt nie będzie tu nagle obłudnie udawać, że był on postacią nie wzbudzającą, delikatnie mówiąc, kontrowersji ale przynajmniej z uwagi na część pozostałych, tragicznie zmarłych osób należy się szacunek, który staramy się okazać w ten symboliczny sposób…
Osobiście nie uważam aby szary layout strony czy forum był takim problemem w obliczu tego co się stało… Niestosowna wydaje mi się przy tym dyskusja na ten temat… Tym bardziej, że zmiany są symboliczne i - w przypadku forum - ograniczają się tak naprawdę głównie do nagłówka strony i obramówki działów…
Czuję się szczerze zażenowany, że tak elementarne kwestie są niezrozumiałe dla niektórych osób…
– Dodane 15.04.2010 (Cz) 17:45 –
Dostajemy coraz więcej próśb o możliwość zmiany stylu vortalu i forum, wobec przedłużającej się oficjalnej żałoby, mieszanych odczuć względem tego co dzieje się w mediach informacyjnych, po długiej dyskusji w redakcyjnym gronie postanowiliśmy wprowadzić jednak taką możliwość aby każdy w zgodzie z własnymi odczuciami mógł postanowić czy woli domyślny styl żałobny czy zielony…
Zmiana stylu na forum możliwa jest z poziomu “Ustawień forum” w “Panelu użytkownika”: ucp.php?i=165 Na vortalu można to zrobić przełącznikiem w okolicach logo.