Rozważam zainwestowanie w nagrywarkę z LightSccribe i mam pytanie co do faktycznych możliwości dostępnych programów. Chodzi mi przede wszystkim o swobodę projektowania okładek. Chciałbym aby na moich znalazło się jak najwięcej elementów pochodzących z oryginału - na przykład z ogólnodostępnych serwisów gdzie są i okładki i zdjęcia tyłów płyt. Czy programy do LightScribe dają możliwości dołączania grafiki w jakimś tam formacie, czy nie?
W systemie LightScribe są gotowe szablony w które można wstawiać dowolne dokładnie dowolne zdjęcia.Programy te są na stronce chyba lightscribe za darmo.Zdjęcia można dodawać w jpg,png-to to co pamiętam.W moim lapku od HP jest taka nagrywarka bawiło mnie to przedtem teraz trochę mniej-dlaczego ?Płyty LightScribe są kilkakrotnie droższe od normalnych dvd,kolor ogólnodostępnych nośników(płyt)jest tylko taki złotawy[bynajmniej w Krakowie].Są inne kolory w UE-czytaj np.Niemcy.Polega to na tym że najpierw nagrywasz treść no np.film-potem obracasz płytę i wypalasz obrazek na tej samej płycie.
Dzięki za obie odpowiedzi. Rzecz w tym, że zastanawiam się nad zakupem takiej wypalarki; zatem póki co wolałem zapytać niż ściągać. Jeżeli można wkleić zdjęcia to to załatwia sprawę.
Natomiast zmartwiła mnie informaccja o kilkukrotnie wyższej cenie płyt - z jakiejś zajawki wyczytałem ze to tylko 10% różnicy a własnego rozpoznania nie robiłem.
Mnie bardziej interesują CDki pod muzykę.
A że chodzi o nadruk na płytę a nie okąłdkę to moej przejezyczenie
kiszuriwalilibori , zdecyduj się bo typowy nadruk, to nie to samo co lightscribe.
LightScribe jak już koledzy pisali, to nic innego jak monochromatyczny wzór wypalany laserem na wierzchniej stronie płyty. Lightscribe wymaga specjalnych, dedykowanych płyt.
Typowy nadruk to zupełnie inna bajka.
Jeżeli posiadasz drukarkę umożliwiającą wykonywanie nadruku na płytach, to kupujesz płytę do nadruku (podobna do tych dla lightscribe) - i drukujesz na niej jak na zwykłej kartce papieru.
Nadruk też można zrobić na zwykłej płycie i przy użyciu zwykłej drukarki. - Nie drukujesz wtedy bezpośrednio na płycie, a na naklejce - i tą naklejkę naklejasz na płycie.
ADPAWL: kiedyś próbowałem zrobić taką naklejkę - nie ukrywam byłoby to rozwiazanie najlepsze, ale pojawiły się nieprzezwycięzalne dla mnie wówczas problemy:
Nie potrafiłem wyskalować ściągnietego obrazu etykiety do rzeczywistego
Nie potrafiłem ustawić tego na stronie w taki sposób żeby wydrukowało się dokładnie tak jak trzeba -czyli kółko nie trafiało na kółko
Dlatego pomyślałem o LightScribie bo zdaje się że on nie ma tych wad.
Rzecz jasna wolałbym kolorową etykietę ale patrz wyżej.
W komplecie jest cd z softem do projektowania/druku etykiet i szablonami, zestaw okładek/naklejek i nasadka ułatwiająca naklejanie. Soft i szablony możesz też pobrać z ich strony
Adpawl: ty znasz ten pakiet fellowes w praktyce? To byłoby to czego szukam, pytanie czy faktycznie rozwiązałoby kwestie jakie przytoczyłem wyżej - wyskalowanie i kółko w kółko przy wydruku.
Cedar: to było rok temu i po prostu nie pamiętam W każdym razie choc maiałem taki papier z kółkami-naklejkami nie udało mi się utrafić kólkiem z mojego projektu w kółko naklejki. Jak mozesz zaproponowac konkretny prog który znasz to napisz. Niby mógłbym ściągnąć na próby to czy tamto ale nie będę ukrywał, ze nie za bardzo mam czas. Więc skorzystam z każdej sugestii
– Dodane 27.01.2011 (Cz) 20:29 –
Adpawl, ściągnąłem na próbę ten soft.
Tyle, że o ile dobrze widzę to żaden z szablonów dostępnych w sofcie nie odpowiada dokładnie papierom oferowanym przez ich stronę. Chyba, żebym był ślepy.
– Dodane 31.01.2011 (Pn) 11:46 –
Witam,
Faktycznie jestem ślepy - znalazłem takie papiery. jestem co raz mocniej przekonany, że Fellowes to właśnie to.