Można na kompie mieć 2 programy antywirusowe?

Mam obecnie AVG 8.5 Free i chcę zainstalować jeszcze Avira - nie ma przeciwskazań :?:

Zawsze są przeciwskazania - jeden komputer jeden antywirus. Oczywiście jeśli masz zainstalowany na kompie więcej niż jeden system to na każdym możesz mieć inny program antywirusowy jednak w danej chwili może być aktywny tylko jeden.

Jeżeli wyłączysz w jednym ochronę rezydentną w czasie rzeczywistym i będziesz go traktował jako skaner na żądanie to można spróbować, ale za skutki nie odpowiadam, a mogą być różne, łącznie z wyłożeniem systemu.

miec mozesz ale komp bedzie sie strasznie mulil[naprawde strasznie]wiec nie polecam :lol:

Dwa antywirusy mogą spowodować, że system się nie odpali. Pamiętam, jak kilka lat temu, przy bodajże drugich urodzinach forum, dostałem antywirusa od redakcji. Zainstalowałem go zapominając, że na dysku siedzi już avast. :lol: System nie chciał się odpalić, odpaliłem msdosa z dyskietki i wywaliłem avasta ręcznie z dysku. :lol:

Tak, wiem już, przetestowałem osobiście instalując zaporę sieciową nie wiedząc, że jest tam też skaner nie był to typowy i całkowity antywirus, ale coś tam skanował i strasznie mi się zawieszał komp. Jeszcze nigdy tak często kompa nie resetowałem :slight_smile:

w pewnym sensie można, tylko wtedy gdy jeden jest włączony a drugi nie. ( czyli jeden chroni w rzeczywistości, a drugi jest skanerem na żądanie). Ale AV włączony może wykryć AV nie włączonego jako wirusa ( :smiley: taki chwyt marketingowy).

pZdr, :slight_smile:

Wtrącę swoje trzy grosze :smiley: .Chodzi mi o to,że jeśli np. potraktować a-squared Anti-Malware jako program antywirusowy , to na swoim komputerze miałem go z Avirą. I się nie ‘‘kłóciły’’ :smiley: .Przecież a-squared Anti-Malware to praktycznie program antywirusowy z zaporą,choć na DP jest w kategorii programów antyspyware . Działał mi nawet z demo Panda , nie kłóciły się. Przecież te wszystkie Spyboty , Spyware Terminatory , to w jakimś sensie antywirusy .I w dawnych czasach,gdy naiwnie wierzyłem w ich skuteczność,miałem je (Spybot + Terminator) razem z Avastem, lub Avirą. Więc można mieć więcej niż jeden program antywirusowy. Ale chyba nie warto. Do tego AVG proponuję ci demo a-squared Anti-Malware. Avira nie jest zła,przynajmniej mało ramu zżera ,ale też niewiele usuwa, ale i nie jest za bardzo upierdliwa.A na pewno dużo skuteczniejsza od Avasta.

Ale np. Panda + Kaspersky razem nie miałbym odwagi zainstalować :smiley:

Można mieć i 10, ale tylko jeden w tle. Swoją drogą mialem kiedys Nortona 2005 i AntiViren Kit 2005 na Athlonie 1700+. Oba działały w tle. AVK skanował pliki systemowe i pliki tymczasowe przeglądarki, a Norton resztę. Chodziło to wszystko nawet nawet. Taki mały test.

anti-malware to nie antywirus … :confused:

poczekajcie… 1 komputer=x systemów… :smiley: on tu pisze o komputerze, a na komputerze możesz mieć nieskończenie wiele A-V-ponieważ mozesz mieć nieskonczenie wiele OS-ów, a 1 system operacyjny, to jeden antywirus… ale jak masz XP i Viste to na XP mozesz mieć G-Date a na viście avasta i będzie OK.

Zerknij do mojego wcześniejszego postu - napisałem to już dawno.

Dodam jeszcze, że jeśli “bawi się” w wirtualne systemy to może mieć w danej chwili aktywne kilka antywirusów ale na danej instalce każdego systemu tylko jeden.

Też kiedyś robiłem taki test i moge powiedzieć ,że avast nie pamiętam już jaka wersja współpracuje z Avira :smiley: ale tylko do czasu wykrycia wirusa wtedy pierwszy był avast zaraz po tym avira i wyskakiwały błędy i inne cuda na kiju nie polecam posiadać 2 naraz.

Kolejny argument za wyższością Avasta nad Avirą :slight_smile: Avast jest szybszy.

chyba lepiej dokladnie niz szybko ? :]

ja kiedyś na virtualu tesotwałem avasta i KISa jednocześnie :smiley: i nic się nie działo oprócz większej zamułki kompa… a w kwestii wirusa-nie testowałem…

mozesz zaisntalowac dodatkowo np avasta , przy instalacji wylaczyc rezydenta, skanera maili itp … a potem wylaczyc jego autostart w rejestrze i uruchamiac go tylko do skanowania na żądanie;P