Tak jak w temacie czy można skopiować koledze grę demo?
Można, jest to wersja okrojona, udostępniona dla wszystkich do testowania możliwości programu (tutaj gry).
OT out
Jasne że można skopiować demo, bo pełnej wersji już nie…(Nawet jak masz oryginał)
A czy można pożyczyć komuś oryginał?
sparrow1990 , nie nie można pożyczać oryginalnych gier.
Głównie to z tego co wiem, to jak masz oryginalną płytę z muzyką albo film to możesz skopiować/pożyczać, rodzinie lub znajomemu/koledze…Ale oprogramowania nie można kopiować/pożyczać nikomu
A czytać umiesz co pisze na płytach z muzyką i filmami że zabrania się kopiować i rozprowadzać a co do demówek to po to są dema aby je testować
Na płytach z muzyka i filmami jest zakaz odtwarzania publicznego…
no i co ma to wspólnego z tym wątkiem?
PS. Przyjedź/przyjdź do mnie, pokaże Ci płyty ( legalne ) które nie mają takiego napisu tzn. mają, że można je odtwarzać publicznie a niezależnie od tego mają ograniczenia o których napisał pysiu
Panowie jesteście w dużym błędzie :lol:
pytanie :
oczywiście ze można, inna sprawa, czy będzie to zgodne z licencją i kto to sprawdzi
Oj, jak wy mieszacie.
Demo to wersja DO rozpowszechniania. Odpowiedź na pytanie z tematu chyba oczywista.
A co do lekkiego OT - lolerer700 pisze:
i pisze prawdę.
Krytycy tej wypowiedzi (pysiu, fiesta) - poczytajcie sobie ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zwłaszcza część dotyczącą dozwolonego użytku prywatnego.
O wyższości ustawy nad nadrukiem na płycie przekonywać Was chyba nie muszę?
Pożyczyć a skopiować to zasadnicza różnica, a reszta to kwestia interpretacji ustawy o której piszesz
co do napisów na płytach, jak ten pokazany przez fieste - to zapewne jest pisany pod kątem prawa amerykańskiego - gdzie ichni fair use to coś zupełnie innego niż nasz dozwolony użytek (żadnego tam kopiowania dla znajomych i ściągania z Interenetu… )…
Ale nas oczywiście obowiązuje na szczęście, póki co, polska ustawa, i to jej zapisy się liczą, a nie zapis na płycie - tak jak napisał Radek68…
@ Radek68 SONDĘ oglądałem dawnymi czasy - program był SUPER…