Można usunąć partycję WinRE?

Tak jak w temacie można ją usunąć? Obecnie mam VISTE lecz dziś jej kres się skończy i zainstaluje XP, zatem czy zostawić tą partycję czy po prostu usunąć? Dodam, że kiedyś ta partycja nie była widoczna z sytemu windows, była widoczna tylko w instalatorze a obecnie ja widać i trochę mnie to denerwuje.

W ogóle do czego ta partycja jest? to jest vista wrzucona na ta partycje czy co? Mam również oryginalna płytę recovery(ona ma chyba za zadanie przywrócić stan dysku do ustawień fabrycznych ale ta partycja jakie ma zadanie?).

Dokładnie takie samo jak zacytowna płyta recovery.

Polecam ukryć ją jakimś programem do partycjonowania np. http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Part … 12861.html

Wtedy będziesz miał pole manewru na wypadek uszkodzenia płyty, zaś partycja nie będzie wyświetlana w eksploratorze.

Czyli płyta recowery = partycja WinRE, to są te same pliki, znaczy płyta recovery to inaczej wypalone pliki z tej partycji tak?

Ale jak przesiadam się z XP to przecież mogę ją usunąć?

Tego nie jestem absolutnie pewien, natomiast z pewnością służą do wykonania tych samych czynności.

My Ci tego nie zabronimy, jednak nikt nie weźmie odpowiedzialności, jeśli po tej operacji laptop nie wstanie.

Usunąłem u siebie tę partycje i wszystko pozostało w porządku, jednak był na forum wątek, w których autor pisał, że po (przypadkowym) usunięciu partycji recovery nie było możliwości uruchomienia nawet biosu (po kliknięciu F2 komputer zawieszał się). Nie wiem jaki związek miało jedno wydarzenie z drugim, no ale…

WinRE usuwasz na swoją odpowiedzialność.

No to w sumie ją zostawię, 1Gb zajęte przez ta partycje mnie nie zbawi. Ale jakim cudem ona wcześniej była ukryta a teraz ją widzę?

Nie da się jakoś inaczej tej partycji ukryć?

Można innmi programami do partycjonowania, jak partition magic lub gparted, jednak użycie easeusa polecam, bo to program minimalistyczny i darmowy, choć nie po polsku.

Demonstracja:

http://img251.imageshack.us/img251/4360 … rtycji.jpg

W tym programie nie nie mogłem zaznaczyć opcji hiden, także coś z nim nie tak. Włożyłem płytę recovery i zainstalowałem system i mi ukryło tą partycję po czym xp sobie zainstalowałem, tylko że już problemy z grafiką bo stery nie pasują:/

Dlaczego nie pasują? Jaką masz grafikę w tym lapku? Prawdopodobnie nVidia lub ATI, więc sterowniki dla swojego systemu pobierz ze strony odpowiedniego producenta.