Mam problem z routerem MR3420 v2 działającym z modemem LTE ZTE MF823. Praktycznie codziennie zawiesza się tak, że sieć wifi jest widoczna do podłączenia na komputerach ale połączyć się z nią nie można. Komputer podejmuje próbę połączenia i zwraca komunikat “Nie można się połączyć z tą siecią”. Odłączenia i podłączenie zasilania pomaga na jakiś czas i po kilkunastu godzinach router się znów zawiesza. Dostępne są 3 wersje firmware na stronie producenta, wszystkie były instalowane i nic to nie dało. Dzieje się tak zarówno na trybie wifi …bgn jak i na …bg, zarówno gdy wybiorę konkretny kanał wifi jak i przy wyborze automatycznym. Czy można jeszcze coś zmienić w ustawieniach lub jakoś inaczej temu zaradzić?
Chyba że to problem z zasilaniem albo dużym zapotrzebowaniem na prąd MF823.
Spróbuj może pomoże połączenie przez aktywny hub usb,czy podłączenie samego modemu do komputera(usb) daje taki sam efekt?.Jak jest z zasięgiem-masz podłączoną jakąś antenę do modemu czy chodzi bez anteny zewnętrznej?.
Hej,
A z jakiego szyfrowania sieci WiFi korzystasz? WPA2-PSK?
Pozdrawiam,
Dimatheus
WPA2-PSK
AES
Może rzeczywiście podłącze modem osobno do zasilacza. Mam gniazdo i wtyczkę USB chyba można dolutować zasilanie do gniazda przy modemie a dwie żyły poprowadzić do routera? Czy to zadziała?
Ale po co? Przecież router jest przystosowany do pracy z modemem wpiętym w port USB. Gdyby problemem było zasilanie, wtedy mógłbyś połączyć się z routerem, ale nie miałbyś dostępu do internetu. Przeróbki z dodatkowym zasilaniem to trochę proszenie się o kłopoty. Rozumiem, że masz oryginalny zasilacz do routera?
- A spróbuj obniżyć szyfrowanie do WPA-PSK?
- Masz możliwość podłączenia na czas testów komputera do routera za pośrednictwem kabla LAN?
Proszę nie wypowiadać się jeśli nie ma się wiedzy na temat problemu.
Z racji tego że tp-link twardo trzyma się standardów USB. Port dostarcza zbyt małą ilość energii do poprawnego działania większości modemów w trybie 4g/LTE.
Ważniejsze jest stwierdzenie co się zawiesza. Router czy sam modem? Jeśli router to można spróbować wgrać OpenWRT. Jeśli modem ma problemy to zapewne potrzebny jest aktywny hub.
Przerabiałem to na przykładzie pierwszej wersji sprzętowej z dwoma modemami Huawei-a i nie było żadnych problemów. Ale faktycznie możesz mieć rację, bo modemy działały tylko w pasmie 3G. Co nie zmienia faktu, że gdyby problemem było zasilanie, wtedy można by połączyć się z routerem, ale nie miałoby się dostępu do internetu.
Tylko żeby moje było na wierzchu
Ze specyfikacji ZTE MF823: “Max current draw 700mA”
Gdzie USB 2.0 daje max 500mA.
Nie mniej, w tym przypadku problemem jest chyba sam router. Jeszcze co mi przychodzi do głowy to to że modem “dławi” router i ten się zawiesza.
Oczywiście, tak też może być. Więc fajnie byłoby sprawdzić działanie sieci na kablu, bo odpada obciążanie routera przez szyfrowanie komunikacji WiFi.
Ok, podłączyłem zamiast zasilacza od routera zasilacz ATX i od dwóch dni jak na razie się nie zawiesił.