Mrugający obraz, poziome, kolorowe kreski w czasie przeglądania internetu

Witam.

Niedawno złożyłem nową stacjonarkę. Wszystko pięknie ładnie działało aż po 2 miesiącach użytkowania pojawił się mały problem.

Mianowicie podczas przeglądania stronek internetowych lub oglądania filmów od czasu do czasu ekran mignie. Nie jest to zwykłe mignięcie lecz z takimi kolorowymi kreskami występującymi w ‘poziomie’ ekranu. Pojawiają się na górze ekranu oraz na dole. W niewielkiej ilośći lecz jest to dość zauważalne i wkurzające. Zdarza się też że ekran jakby tak przeskakuje również z tymi kreskami. Kabel i monitor jest wporządku ponieważ pod drugie wejście dvi z przejsciowka mam podpiety telewizor i na nim problem również się pojawia. Powiedzcie mi czego to może być problem?

Systemu czy podzespołów? Oczywiście w pcecie wszystko jest podpięte super. Co do sterowników karty graficznej izainstalowałem najnowsze lecz to nie pomogło. ( z 2012 na 2013). Poniżej napiszę specyfikację komputerka.

Windows 7 Ultimate 64 Bit + SP1

Intel Core i5-3350P,  3.1 ghz x 4

MSI Radeon R9 200, 2gb, 256 bit

Kingston Hyper x 4 gb, 1600 mhz

zasiłek: Aerocool 600 W

płyta główna: MSI B75A-G43 (MS-7758)

Creative Sound Blaster Audigy SE 5.1

Seagate 500 GB 5400 obr/m

Seagate 3,5" 2TB 5400 obr/m

W razie pytań dajcie znać.

W załączniku moje przerobione zdjęcie, pokazujące jak to mniej więcej wygląda.

post-94903-0-33338600-1392796438_thumb.j

Temperatury, szczególnie karty grafiki.

OC czasem nie masz robione?

I z reguły taki problem, to problem sprzętowy karty grafiki.

Temperatura grafiki na stronkach i filmach to od 26-32’ C

OC? Akurat nie kojarzę skrótu :frowning:

OC (Overclocking) Inaczej mówiąc czy coś podkręciłeś?

Hejka. Tak miałem włączone Over Drive, wyłączyłem ale jeszcze nie wiem czy pomogło. Ale jeżeli było takowe włączone i były te kreski to oznacza że karta jest puknięta czy po prostu tak jest przy OC?

No i niestety jest to samo. Nawet po wyłączeniu Over Drive

No to niestety trzeba go w pierwszej kolejności sprawdzić na innej karcie grafiki.

OK, dzięki śliczne za info. Jak będę coś wiedział to dam znać i można by zamknąć temat.

WItam. Komputer wrocił z gwarancji i powiedzieli żę wszystko jest ok. Jeśli chodzi o grafikę to działą ona wręcz wzorowo. Gość testował to na własnym systemie lecz ja też zmieniałęm go 2 razy i jest to samo. (zmieniełem instalcje siodemki)

Jednak po długim czasie doszedłem do tego co mu było. Jeśli chodzi o karte RADEON R9 270X GAMING (wiem na początku podałem że mam kartę 200 series a nie 270X Gaming - moja nieuwaga), ma ona problem z vBiosem. Ściągałem najróżniejsze sterowniki do tej karty. Od najstarszych po przez bety aż do najnowszych. Nic nie pomagało. Po pewnym czasie naprawdę zaczeło mnie to irytować i zabrałem się za ten problem tak z grubsza. NO i BINGO! Okazało się że szukać daleko to ja nie muszę. NIe tylko ja miałem z nią problem, ale całe grono osób zmagało się właśnie z migtoaniem obrazu czy też crashem sterowników. Na zagranicznym forum oraz na pclab odnalazłem od ‘wieków’ poszukiwane rozwiązanie. Okazało się że jedyne co muszę zrobić to upgrade VGA BIOSU, który ważył 110 kb :mrgreen: :mrgreen: Jeszcze ją testuje ale jak narazie sprawuje się bez zarzutów. W pale się nie mieści że coś co waży 110 kb tak może wiele zmienić. :slight_smile:

Pozdrawiam :stuck_out_tongue: