MS DOS problem z komendami

Witam mam problemik otóż zainstalowałem MS-DOSa 6.22 na MS VM po załadowaniu wyskakują mi teraz komunikaty:

HIMEM IS TESTING EXTENDED MEMORY…DONE.

C:\>C:\DOS\SMARTDRV.EXE

C:\>

nie wiem juz czy dobrze zainstalowałem czy źle:-( dodam że nie działa komenda E:\ ani A:\ tylko partycja C:.

Chciałbym zainstalować Volkov Commandera tylko niech ktoś napisze w jaki sposób. Pozdrawiam

a/ jeżeli chcesz dostać się na dysk E:/

to

C:\cdE:\ oraz naciśnij Enter

b/ zainstaluj Volkov Commandera w folderze np Volkov na partycji C

a teraz wpisz

C:\Volkov\volkov.exe i naciśnij Enter

BTW

Proszę zmienić tytuł na konkretny

HIMEM IS TESTING EXTENDED MEMORY…DONE.

• HIMEM testuję pamięć rozszerzoną - DONE że wykonano i jest OK

C:\>C:\DOS\SMARTDRV.EXE

• Ślad po uruchomieniu programu SMARTDRV.EXE jak dobrze pamiętam coś od HDD - jest bez błędu i OK

C:\>

• Znak zachęty systemu MS-DOS “C:” to info iż jesteś na dysku C w katalogu głównym

asterisk niestety a/ jeżeli chcesz dostać się na dysk E:/

to nie działa :frowning:

Żeby dostać się na inny dysk niż C: musisz chyba skonfigurować go w emulatorze.

Spróbuj

C:\cd E: - po cd ma być spacja

Nie mówcie że już nikt nie pamięta DOSa… polecenie CD służy do zmiany katalogu, aby wywołać katalog główny danego dysku wystarczy wpisać jego literę i dwukropek oraz nacisnąć enter… np. A: C: D: E: itp… na pewno nic nie zdziałasz wpisując “C:\cd E:” jeśli już to najwyżej “cd E:”, choć jak pisałem wyżej sama litera dysku wystarczy.

Złączono Posta : 18.10.2007 (Czw) 17:41

poprawka, poleceniem CD nie zmienisz litery dysku. Wywołanie polecenia CD (przed chwilą sprawdziłem) bez podanego katalogu do którego system ma przejść powoduje wyświetlenie aktualnego katalogu dysku, czyli polecenie “cd C:” wyświetli aktualny katalog dysku C

Aby zmienić dysk z C na E napisz “E:” i wciśnij enter.

Napisałeś “_dodam że nie działa komenda E:\ ani A:_” - więc komenda w stylu “C:” spowoduje wyświetlenie błędu i też nie zmieni aktualnego dysku.

hmm wiec nie będę miał dostępu do cd romu?

Pytałem czy skonfigurowałeś w MS VM że on ma mieć CD-Rom?