Salceson
(Salceson)
20 Listopad 2009 09:51
Mam pytanie odnośnie licencji programu Microsoft Office Professional Plus 2010 beta , a mianowicie czy mogę zainstalować i testować Office’a 2010 beta na komputerach w firmie?
W licencji końcowego użytkownika znalazłem zapis (EULAID:O14_B2_CLT.2_BTA_EN):
Jeżeli dobrze rozumiem, to:
po pierwsze : licencjonobiorca może zainstalować i testować dowolną ilość kopii oprogramowania - no i tu pies pogrzebany, co mam rozumieć przez "on your premises"
po drugie : licencjonobiorca nie może testować oprogramowania w środowisku innym niż testowym, dopóki nie uzyskamy zgody od M$.
niezDarek
(niezDarek)
20 Listopad 2009 13:06
w własnym/swoim terenie bądź lokalu
jest to wpis wskazujący po prostu że bez zgody MS nie można korzystać z oprogramowania, ty taką zgode otrzymujesz od nich poprzez generacje klucza
co do użytku komercyjnego, reguluje to raczej punkt 7 licencji:
7. FEEDBACK. If you give feedback about the software to Microsoft, you give to Microsoft, without charge, the right to use, share and commercialize your feedback in any way and for any purpose. You also give to third parties, without charge, any patent rights needed for their products, technologies and services to use or interface with any specific parts of a Microsoft software or service that includes the feedback. You will not give feedback that is subject to a license that requires Microsoft to license its software or documentation to third parties because we include your feedback in them. These rights survive this agreement.
dokładniej pierwsze zdanie, które mówi w skrócie że nieodpłatnie można użytkować w celach komercyjnych
czyli IMO można używać komercyjnie. Ja tak interpretuje zapisy.
Salceson
(Salceson)
21 Listopad 2009 09:22
Napisałem do Microsoftu i oto co odpisała mi Pani konsultantka:
Szanowny Panie, Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft. Podany przez Pana cytat informuje o tym , że oprogramowanie w dowolnej liczbie kopii można zainstalować i testować w Państwa siedzibie. Dozwolone jest testowanie produktu w środowisku laboratoryjnym/testowym, ale nie w środowisku produkcyjnym w firmie. Także powinno zostać wydzielone oddzielne stanowisko, które można traktować jako testowe. Z poważaniem Centrum Obsługi Klienta Microsoft
No i wszystko jasne. Może jeszcze komuś przyda się ten post.