MS Office - Excel. Predefiniowany formatowanie warunkowe

Witam serdecznie,
Wygląda na to przez długi czas będę potrzebował używać formatowania warunkowego, gdzie będę zaznaczał tylko 1 pierwszy element i 1 ostatni element (swoją drogą tłumaczenie na polski jest tutaj beznadziejne bo pierwszy i ostatni to liczebniki porządkowe nie odwołujące się do wartości). Domyślnie Excel ma jednak 10 pierwszych elementów i 10 ostatnich elementów:
obraz
Pytanie jest więc czy da się to zamienić tak, by w tych miejscach menu zamiast 10 pierwszych i 10 ostatnich elementów był 1 pierwszy i 1 ostatni element. I tak aby było to domyślnie dla każdego dokumentu excel który otworzę lub utworzę?

Pozdrawiam serdecznie,
Sheaker

Nie, nie da się zmienić w ten sposób elementów interfejsu.
Możesz to natomiast zrobić w inny sposób - stworzyć własny add-on ze skrótem na pasku programu.
Minimalna znajmość VBA się przyda.

Ok dzięki. Spróbuję coś naskrobać choć przyznam, że po uczeniu się podstaw c++, pythona, javascript i R każdy następny język tylko miesza mi w głowiexD. Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni mi się uda.

Malarz Formatów jest jeszcze.

Ale to by trzeba mieć szablon pliku Excel zamiast zaczynać od czystych skoroszytów.

Do którego rozwiązania by to było potrzebne? Bo w moim przypadku to będą tysiące już wygenerowanych plików gdzie będę miał do zaznaczenia dwa razy top 1 i raz bottom. Potrzebowałbym rozwiązania uniwersalnego dla każdego nowego i starego pliku excel jaki mam.

To była krytyka malarza formatów. To by było z minimum 5 kliknięć co otwarcie pliku jaki nie ma zapisanych gdzieś twoich specyfikacji formatowania dla komórki by klonować szybko.

Witaj @Sheaker

Była mowa o VBA, więc chyba najprostsze by było makro zapisane w pliku Personal (globalne makro) i uruchamiane skrótem klawiszowym
Gdy masz już gotowy kod makro:

1. Uruchamiasz plik
  2. Naciskasz (np) Ctrl+q
  3. Makro zaznacza pierwszy i ostatni element
  4. Robisz resztę, albo dodajesz do makro to co „ma” się zrobić
  5. Zamykasz/zapisujesz plik
  6. Wracasz do punktu 1

Chętnie pomogę, jeśli mi podeślesz plik i/lub wyjaśnisz co i gdzie ma zaznaczyć.

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

Witaj iJuliusz. Bardzo podoba mi się rozwiązanie które pokazuje silvver bo wydaje się uniwersalne i globalne. Jeżeli chodzi o przykładowy plik to nie jest to nic wielkiego:
Sample.zip (8,4 KB)
Wygląda to tak:
obraz
Chciałbym otrzymać coś takiego:
obraz

Czyli Top 1 i Bottom 1 dla wybranego zakresu komórek. Top czerwony, bottom niebieski. Tutaj w przykładzie zastosowane dwukrotnie.

Jeżeli byłbyś tak uprzejmy i napisał taki template to byłoby mi bardzo miło, choć wiem, że to może być już za dużo.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Sheaker

To raczej nie „zapomniałem zrobić zadanie domowe” to można podarować gotowiec na lata (czyt. do emerytury).

I jak Panowie? Będzie coś z tego czy powinienem sam zabrać się za studiowanie VBA?