Witam serdecznie,
Wygląda na to przez długi czas będę potrzebował używać formatowania warunkowego, gdzie będę zaznaczał tylko 1 pierwszy element i 1 ostatni element (swoją drogą tłumaczenie na polski jest tutaj beznadziejne bo pierwszy i ostatni to liczebniki porządkowe nie odwołujące się do wartości). Domyślnie Excel ma jednak 10 pierwszych elementów i 10 ostatnich elementów:
Pytanie jest więc czy da się to zamienić tak, by w tych miejscach menu zamiast 10 pierwszych i 10 ostatnich elementów był 1 pierwszy i 1 ostatni element. I tak aby było to domyślnie dla każdego dokumentu excel który otworzę lub utworzę?
Nie, nie da się zmienić w ten sposób elementów interfejsu.
Możesz to natomiast zrobić w inny sposób - stworzyć własny add-on ze skrótem na pasku programu.
Minimalna znajmość VBA się przyda.
Ok dzięki. Spróbuję coś naskrobać choć przyznam, że po uczeniu się podstaw c++, pythona, javascript i R każdy następny język tylko miesza mi w głowiexD. Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni mi się uda.
Do którego rozwiązania by to było potrzebne? Bo w moim przypadku to będą tysiące już wygenerowanych plików gdzie będę miał do zaznaczenia dwa razy top 1 i raz bottom. Potrzebowałbym rozwiązania uniwersalnego dla każdego nowego i starego pliku excel jaki mam.
To była krytyka malarza formatów. To by było z minimum 5 kliknięć co otwarcie pliku jaki nie ma zapisanych gdzieś twoich specyfikacji formatowania dla komórki by klonować szybko.
Była mowa o VBA, więc chyba najprostsze by było makro zapisane w pliku Personal (globalne makro) i uruchamiane skrótem klawiszowym
Gdy masz już gotowy kod makro:
Uruchamiasz plik
Naciskasz (np) Ctrl+q
Makro zaznacza pierwszy i ostatni element
Robisz resztę, albo dodajesz do makro to co „ma” się zrobić
Zamykasz/zapisujesz plik
Wracasz do punktu 1
Chętnie pomogę, jeśli mi podeślesz plik i/lub wyjaśnisz co i gdzie ma zaznaczyć.
Witaj iJuliusz. Bardzo podoba mi się rozwiązanie które pokazuje silvver bo wydaje się uniwersalne i globalne. Jeżeli chodzi o przykładowy plik to nie jest to nic wielkiego: Sample.zip (8,4 KB)
Wygląda to tak:
Chciałbym otrzymać coś takiego:
Czyli Top 1 i Bottom 1 dla wybranego zakresu komórek. Top czerwony, bottom niebieski. Tutaj w przykładzie zastosowane dwukrotnie.
Jeżeli byłbyś tak uprzejmy i napisał taki template to byłoby mi bardzo miło, choć wiem, że to może być już za dużo.