Ms outlook, stosowanie reguł

Pytanie do użytkowników ms outlooka, a może nie tylko.

ms outlook ma możliwość tworzenia reguł do otrzymywanych maili,
w opcjach są takie ustawienia, przy określonych warunkach, usuń, usuń trwale,
niestety mail skierowany zostaje do kosza i nic dalej.
Czy jest taka możliwość konfiguracyjna, by mail spełniający moje kryteria zaporowe automatycznie
był usuwany, ze skrzynki odbiorczej, kosza i serwera?

edit:

konto typu imap

Jaki typ skrzynki pocztowej? Exchange? IMAP? POP3?
To ja też edit: a jaka wersja MS Office? Wystarczy przy zamykaniu Outlooka?

1 polubienie

ha,/uśmiechnął się wuj po francusku/ nie doprecyzowałem, ale myślałem o koszu-junk, do którego wpadają spamowe maile, a nie koszu-deleted.

mimo że są one klasyfikowane jako spam i mógłbym je wykasować ręcznie, to jednak szukam takiej reguły, która by automatycznie usuwała spam, tak z mojego kosza-junk jak i z serwera.

W Thunderbirdzie jest opcja przeniesienia wiadomości do wybranego katalogu, w tym do kosza, ale jest też opcja usunięcia. Przeglądnąłeś dokładnie dostępne akcje do wykonania dla filtrów?

1 polubienie

na załączonym zrzucie poziom ochrony zaznaczony
bez filtrowania automatycznego…,
trwale usuwaj wiadomości śmieci…,
może to skuteczny sposób na opróżnianie kosza_smieci, ale w tym przypadku
filtrowanie wiadomości, to nie tylko moje reguły, ale także dystrybutora skrzynek /mam na myśli microsoft, yahoo, google i inni mniejsi/. oni także na swych serwerach maja zapory spamowe i może się zdarzyć, ze mail oznaczony przez nich jako spam zostanie wykasowany. co prawda w niektórych przypadkach to nic takiego, ale…./

Ja preferowałem segregowanie maili przez tworzenie bezpiecznych i zablokowanych nadawców z zaznaczeniem w opcjach
wysoka, bądź…,
tylko bezpieczne listy…,
wyłącz inne lacza…,
ostrzegaj mnie…

wypróbuje te ze zrzutu, zobaczę