Pytanie do użytkowników ms outlooka, a może nie tylko.
ms outlook ma możliwość tworzenia reguł do otrzymywanych maili,
w opcjach są takie ustawienia, przy określonych warunkach, usuń, usuń trwale,
niestety mail skierowany zostaje do kosza i nic dalej.
Czy jest taka możliwość konfiguracyjna, by mail spełniający moje kryteria zaporowe automatycznie
był usuwany, ze skrzynki odbiorczej, kosza i serwera?
ha,/uśmiechnął się wuj po francusku/ nie doprecyzowałem, ale myślałem o koszu-junk, do którego wpadają spamowe maile, a nie koszu-deleted.
mimo że są one klasyfikowane jako spam i mógłbym je wykasować ręcznie, to jednak szukam takiej reguły, która by automatycznie usuwała spam, tak z mojego kosza-junk jak i z serwera.
W Thunderbirdzie jest opcja przeniesienia wiadomości do wybranego katalogu, w tym do kosza, ale jest też opcja usunięcia. Przeglądnąłeś dokładnie dostępne akcje do wykonania dla filtrów?
na załączonym zrzucie poziom ochrony zaznaczony
bez filtrowania automatycznego…,
trwale usuwaj wiadomości śmieci…,
może to skuteczny sposób na opróżnianie kosza_smieci, ale w tym przypadku
filtrowanie wiadomości, to nie tylko moje reguły, ale także dystrybutora skrzynek /mam na myśli microsoft, yahoo, google i inni mniejsi/. oni także na swych serwerach maja zapory spamowe i może się zdarzyć, ze mail oznaczony przez nich jako spam zostanie wykasowany. co prawda w niektórych przypadkach to nic takiego, ale…./
Ja preferowałem segregowanie maili przez tworzenie bezpiecznych i zablokowanych nadawców z zaznaczeniem w opcjach
wysoka, bądź…,
tylko bezpieczne listy…,
wyłącz inne lacza…,
ostrzegaj mnie…