Zmieniłam klawiaturę do laptopa z Windows 11. W poprzedniej był klawisz kalkulatora, do którego oryginalnie był przypisany kalkulator systemowy, ale coś tam zmieniałam w rejestrze i przypisałam tam inny, zewnętrzny kalkulator. W nowej klawiaturze w ogóle nie ma klawisza Kalkulator. Gemini poleciło PowerToys aby przypisać do kalkulatora klawisz Insert. Niestety wciąż podawało mi błędne instrukcje i nieistniejące opcje. Ostatecznie stanęło na tym, że nie wiadomo, jaką nazwę ma klawisz Kalkulator w tym programie. Gemini najpierw kazało mi szukać: Calculator/Kalkulator, App: Calculator lub App: Clac. Jak się okazało, że nic takiego nie ma, to stwierdziło, że w takim razie VK 180 lub E0 20, ale tego też nie było. Ostatecznie uznało, że to musi być Start App 1, ale oczywiście nie działa i jak klikam OK, aby zatwierdzić to mapowanie, dostaję komunikat: „Ostrzeżenie: następujące klucze nie mają przypisań: Insert” - mimo że mam wybrany ten jakiś Start APP 1. Poza tym tam jeszcze jest jakiś samotny przycisk „Wybierz” i Gemini nie wie, do czego on służy
Jak więc u licha w tym poronionym programie mam przypisać klawisz Insert do kalkulatora?
Dobra, użyłam tego myślącego Gemini i on twierdzi, że instrukcje ChatGPT są złe i podaje takie:
"Przejdź do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout
Krok 2: Tworzenie wartości
Kliknij prawym przyciskiem myszy po prawej stronie → Nowy → Wartość binarna.
Nazwij ją: Scancode Map
Wprowadzanie danych (Tu jest kluczowa różnica) ChatGPT podał Ci kod mapujący na F13. My wpiszemy kod mapujący bezpośrednio na Kalkulator.
Wpisz poniższy ciąg liczb. Możesz to zrobić ręcznie, uważając na kolejność, lub po prostu przepisać bajty ciągiem (ignorując spacje, edytor sam je doda).
Dane do wpisania: 00 00 00 00 00 00 00 00 02 00 00 00 21 E0 52 E0 00 00 00 00
Kliknij OK i zrestartuj system"