MS SQL Server Express i dwustronna replikacja

Witajcie, mam pytanie dotyczące MS SQL…

Mam dwa serwery – jeden (podstawowy) z Windows Server 2008 R2 oraz MS SQL Express 2008, oraz drugi (zapasowy) z Windows Server 2012 i również MS SQL Express 2008.

Czasem się zdarza, że nie ma dostępu do pierwszego serwera, w takim wypadku chciałbym, żeby programy, z których korzystamy łączyły się z zapasowym serwerem i jego bazą danych.

Czyli między serwerami MS SQL powinna odbywać się replikacja. W sieci znalazłem, że w przypadku wersji Express jest problem z dwustronną replikacją…

i pytanie do Was – czy możecie polecić jakieś rozwiązanie, które zapewni, że MS SQL na obu serwerach będzie miał aktualne dane.

Czyli jeżeli nastąpią zmiany w MS SQL na pierwszym serwerze, to zostaną one wysłane do MS SQL na zapasowym serwerze. I odwrotnie, czyli jeżeli zostaną dokonane zmiany

w MS SQL na zapasowym serwerze, to zostaną przesłane do MS SQL na podstawowym serwerze.

Pozdrawiam

R

krótka odpowiedź - nie da rady na expresie. można rozważyć zakup jednego kompletu licencji sql (np. std) na jeden serwer i ustawić jako active/passive.

z drugiej strony może wystarczy popracować na dostępnością jednego serwera. nie wiem jakie dane i dla ilu ludzi są podawane, ale budowanie HA wymaga $$$. jeśli wystarcza SQL express to można jeszcze pomyśleć o zrobieniu klastra z Hyper-V ale nie wiadomo jakie masz te windows serwery.