MS Teams vs MS Office 2010

Czy da radę zainstalować MS Teams mając stary MS Office 2010 na Win 10 Pro?
Wcześniej korzystałam z wersji przeglądarkowej, ale rwało mi rozmowy.
Teraz próbuje zainstalować aplikacje na komputerze i nie da się… wyskakuje komunikat
785bdd2f-2630-42f8-a92e-b0741e6a5084

Tu wklejam logi
SquirrelSetup.log (44,0 KB)

Może ktoś mi coś poradzi i pomoże :slight_smile:

Teams do instalacji nie wymaga obecności MS Office. Teoretycznie powinno mu być wszystko jedno jaki masz Office. W praktyce może jednak starać się coś integrować i ta procedura sięnie udaje. Jeżeli tak, to myślę że zainstalujesz Teams odinstalowując MS Office i potem ponowna instalacja MS Office

Mnie dziwi nazwa instalatora, plik niby ma MSTeamsSetup.exe, niestety nazwy asystenta pobierania jaki odpala już nie podejrzę, bez wywalenia z jego katalogu tymczasowego dużej ilości plików (uznane za aktualne to po sekundzie się zamyka).

To co ja powinnam zrobić? Ściągnęłam plik z instalacyjny ze strony Microsoft. Uruchamiam jako Admin i zaraz ten komunikat się pojawia. Wyczytałam, że ten błąd często się pojawia, próbowałam sobie jakoś poradzić ale nie potrafię…

@Orianka

Dziwne. Jakis crash. Używasz jakiegoś antywirusa? Jakiego?

A czas instalacji spróbuj go wyłączyć. Potem go włącz.

Oślepłem ?
10.0.16299.0 to Windows 10 Fall Creators Update (1709) ?
Bo jeśli tak to tu pies pogrzebany.

To jakaś wersja z poblokowaną telemetria i update ?

W jakiej wersji masz Windowsa 10 Pro? - wydaje mi się, że masz jakąś starszą, nieaktualizowaną wersję.

Na początek wykonaj to:

1. Otwórz Wiersz polecenia jako administrator:
  • Naciśnij Win + S, wpisz cmd, kliknij prawym przyciskiem na „Wiersz polecenia” i wybierz Uruchom jako administrator.
  1. Wpisz polecenie:
systeminfo | findstr /B /C:"OS Name" /C:"OS Version"
  1. Wynik pokaże nazwę systemu operacyjnego i numer wersji.

Bo jeśli się potwierdzi to z lekka drama.

Dzięki za odzew :blush:
Tak mam jakąś starszą aktualizacje systemu
Kiedyś wyłączyłam aktualizacje bo albo włączały mi się nieoczekiwanie w nieodpowiednim momencie albo tak obciążały dysk że komputer mulił
Próbowałam teraz włączyć aktualizacje ponownie ale w ogóle się nie instalują
Jeżeli to wina „starych” aktualizacji systemu to chyba będę musiała dać gdzieś kompa na serwis.

Mulił? Może starucha używasz? Jaki to komp - stacjonarny, czy laptop?

Laptop Lenovo ma ma 5 lat - czy stary trudno mi ocenić, do tej pory do zwykłej biurowej pracy nadawał się

Ta instalka z Microsoft coś mi nie zgrała…
Teraz zainstalowałem Ms Teams Classic przez DobreProgramy i mi działa :blush:
Tyle, że nie mogę się zalogować, wyskakuje
„Ktoś skonfigurował aplikacje Teams dla Twojej organizacji”
Logowałam się tymi samymi danymi co do konta Microsoft/Skype
No i nie wiem o co chodzi…

Konto prywatne czy służbowe jakieś? Jeśli służbowe, to może admin to skonfigurował tam coś.

Ta aplikacja może już nie działać. Zaktualizuj system do wersji wymaganej przez Teamsy, bo zaraz w ogóle przestaną działać :smiley:

Tak, 24H2

Nie… Nie 24H2, wystarczy podbić Dziesiątkę do wyższej, nie trzeba od razu robić rewolucji.

Konto prywatne tylko i wyłącznie

Nie aktualizuj systemu przez Windows Update tylko pobierz ze strony M$ ostatnią wersję Windows 10 22H2 i uruchom normalną instalację przez setup.exe ale w odpowiednim momencie wybierz Uaktualnienie. Jeśli masz jakieś ważne dane na dysku to nie zapomnij je wcześniej zgrać w bezpieczne miejsce.

@Orianka Wciskają ci Windowsa 10, który za kilka miesięcy traci wsparcie? Spróbuj do Win11 zaktualizować.
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows11

Pewnie ten sprzęt nie ma TPM2. Nie problem. Instalkę można zmodować.

Nikt nic nie wciska. Rozwiązujemy jeden problem naraz. Wykazywanie wobec nietechnicznego użytkownika postawy „nie działa ci komunikator? Utwórz media instalacyjne, zmoduj je bez zrozumienia zewnętrznym programem i zaktualizuj system do innej wersji, skacząc o siedem wydań do przodu, co może pójść nie tak” jest oderwane od rzeczywistości. Podobnie jak twierdzenie, szczególnie w tej sytuacji „nie instaluj tego, bo jest styczeń, a już w październiku skończy się wsparcie”.

Jestem zdumiony tymi sugestiami, niedostosowanymi do odbiorcy. Dodam też, że aktualizacje wyłączono, bo były problemy z wydajnością. Sugerowanie (cięższego) Windows 11 jest więc podwójnie chybione, a dodatkowo zakłada, że to przecież nie kłopot jeżeli coś pójdzie nie tak, bo zawsze można poświęcić jeszcze więcej czasu na troubleshooting.

A potrzebne teraz Teamsy zaczną działać za 3 miesiące. Taka postawa nie spełnia podstawowych oczekiwań wobec jakiegokolwiek wsparcia technicznego.