MSI B250M PRO-VH Prędkosć karty sieciowej ograniczona do 10Mb/s

Witam, ostatnio kupiłem płytę główną B250M PRO-VH ze zintegrowaną kartą sieciową. Niestety po podłączeniu do niej kabla ethernet system wykrywa (po chwili namysłu) prędkość 10Mb/s, gdzie według producenta karta ta powinna osiągać prędkości do 1Gb/s. Instalowałem najnowsze i starsze sterowniki, niestety nic to nie zmienia. Sprawa jest identyczna zarówno na Linuxie jak i Windowsie. Próbowałem wszystkich sposobów znalezionych w internecie i niestety wszystko to na nic. Co do ustawień w Biosie (UEFI) niestety nie mogę znaleźć tam nic, co by określało prędkość karty sieciowej. Problemy z kablem i modemem można wykluczyć ponieważ na innych komputerach działa bezproblemowo z pełną prędkością.

Jest jakiś sposób by odblokować pełną prędkość tej karty, czy po prostu trafiłem na uszkodzony egzemplarz? Poza kartą sieciową płyta działa bezproblemowo.

Pozdrawiam

Końcówka na kablu robiona ręcznie czy kupione gotowy kabel?

Kupiony gotowy kabel. Po podłączeniu do laptopa działa bezproblemowo.

W ustawieniach Zaawansowanych karty sieciowej prędkośc ustawiona na Auto?

Ustawiona na auto. Ale zmienienie tej opcji na full 1Gb/s i tak nic nie zmienia.

Router ma switch Gigabitowy?

Tak, jak już wspomniałem po podłączeniu tego samego kabla do laptopa, bezproblemowo wykrywa łącze gigabitowe.

To coś z kartą sieciową. Kup nową najlepiej w PCiExpress x1 jak masz taki slot.

Ewentualnie zgłupiał Windows od mieszania sterownikami, ale na to jedyne lekarstwo postawić system na czysto od zera niestety.

Problem ma miejsce zarówno na Windowsie (dzieje się tak od razu po świeżej instalacji systemu, więc format nic tutaj nie zmienia) jak i Linuxie, więc niestety bardzo duże prawdopodobieństwo jest, że uszkodzona jest karta sieciowa, która nie przełącza się powyżej 10Mb/s.

Dziękuję za pomoc. Przed chwilą zamówiłem sobie już zewnętrzną kartę sieciową PCI-E x1. Mam nadzieję, że to rozwiąże ten problem.

Jaką zamówiłeś? Pytam z ciekawości :slight_smile:

Zamówiłem TP-Link TG-3468.

Ja na temat tej firmy się nie wypowiadam bo nigdy nic prawidłowo od niej mi nie działało, ale powodzenia.