Witam, ostatnio kupiłem płytę główną B250M PRO-VH ze zintegrowaną kartą sieciową. Niestety po podłączeniu do niej kabla ethernet system wykrywa (po chwili namysłu) prędkość 10Mb/s, gdzie według producenta karta ta powinna osiągać prędkości do 1Gb/s. Instalowałem najnowsze i starsze sterowniki, niestety nic to nie zmienia. Sprawa jest identyczna zarówno na Linuxie jak i Windowsie. Próbowałem wszystkich sposobów znalezionych w internecie i niestety wszystko to na nic. Co do ustawień w Biosie (UEFI) niestety nie mogę znaleźć tam nic, co by określało prędkość karty sieciowej. Problemy z kablem i modemem można wykluczyć ponieważ na innych komputerach działa bezproblemowo z pełną prędkością.
Jest jakiś sposób by odblokować pełną prędkość tej karty, czy po prostu trafiłem na uszkodzony egzemplarz? Poza kartą sieciową płyta działa bezproblemowo.
Problem ma miejsce zarówno na Windowsie (dzieje się tak od razu po świeżej instalacji systemu, więc format nic tutaj nie zmienia) jak i Linuxie, więc niestety bardzo duże prawdopodobieństwo jest, że uszkodzona jest karta sieciowa, która nie przełącza się powyżej 10Mb/s.