i… mam problem z laptopem. Kupiłem dwa miesiące temu MSI GL63 8RE-843PL, aczkolwiek od miesiąca (czyli już po upływie przewidzianego prawem terminu zwrotu, więc nie wchodzi on w grę) dopiero go użytkuję. Mam problem, jak już się włączy, to muszę poczekać kilka minut, by system się uspokoił i włączył dopiero stronę czy jakiś program, bo inaczej potężnie się zacina. Grałem też w Wiedźmina 3, laptop ma niby fajną kartę graficzną (1060 6gb) i stałych 60 fps osiągam jedynie na ustawieniach średnich (i to poza miastem, bo w miastach spada do 50), a nie tego spodziewałem się wydając takie pieniądze - powiedzcie mi, bardziej doświadczeni koledzy, kupiłem jakiegoś bubla i ten model tak już ma, czy może coś zasyfiłem i to moja wina?
Zacząłbym od czystej reinstalacji systemu, żeby usunąć śmieciowe preinstalowane aplikacje ustawienia -> aktualizacja i zabezpieczenia -> odzyskiwanie -> .dowiedz się jak rozpocząć od czystej instalacji systemu Windows Profilaktycznie jeszcze sprawdziłbym dysk Crystal Disk info bo różnie to bywa
No dobra, zanim zaczniemy iść w jakąś stronę to możesz powiedzieć czy na samym początku komputer dużo lepiej działał? Dużo krótszy czas uruchamiania, sporo więcej FPS itp? Wg mnie to powinno na b. wysokich lub Uber latać w wiedźminie. Co do wolnego uruchamiania to pewnie wina dysku HDD, zobacz po uruchomieniu Wieśka czy nie masz zapchanego RAMu i ile masz zapchanego po 5 minutach od włączenia kompa.
Jedno i drugie, kupiłeś bubla i każdy laptop tak ma.
Chodzi o to, że “fajna karta gt 1060” w laptopie nie jest fajną kartą gt 1060 w desktopie. Jest słabsza, analogicznie procesor. Wynika to z niższego budżetu energetycznego, który i tak nie chroni od przegrzania i zrzucania zegarów.
Dlatego na chwile obecną dodaj temperatury w czasie gry, a wolne działanie, co zasugerował Pancia, poprawisz nieco dyskiem SSD i dodatkową kością RAM. (dysk będzie szybszy a dual channel RAM daje z 15% w grach).
Dzięki za odpowiedź, co do pytania. Nie, właściwie laptop działa cały czas tak samo - wolno. Używanie Google Chrome praktycznie zawsze kończy się jakimiś ścinkami, zauważyłem to od początku. Co do zużycia danych dam jutro znać, ale fakt faktem gra w stałych 60ciu FPS’ach dostępna na średnich ustawieniach, a szkoda. Spodziewałem się więcej.
Właśnie zabieram się za aktualizacje, zobaczymy jak to się skończy.
Dzięki za podesłanie dysku, slot wolny jest, także jak się upewnię, że będzie pasował, to zamówię 500 GB.
Kurczę blade, pluję sobie w twarz, bo właśnie w GTX1660Ti celowałem i zaprzysięgam, że najniższa cena jaką widziałem, to było ~5.1k, a już nie chciałem szaleć. Niestety, człowiek działał w pośpiechu i bez większego researchu, to ewidentnie teraz żałuje swojej decyzji. To nie powinno tak działać…
Panowie, zauważyłem, że menedżer zadań przy starcie pokazuje mi bardzo wysokie zużycie dysku - to chyba tak nie powinno wyglądać, świeci na czerwono i pokazuje 100%.
Kiedyś poczytałem o tym co może stać na przeszkodzie i zauważyłem, jak wyłączę to komendą w /cmd "NET STOP “Windows Search” to wszystko działa kapkę lepiej, także gdzieś tutaj też leży problem.
Swoją drogą, prosiłbym o pomoc - mam wrażenie, że mam aktywnych bardzo dużo procesów, a może to przekłada się na efektywność laptopa. Chciałbym to jakoś zbadać, tylko nie mam narzędzi i wiedzy.
Zrób najpierw co @anon7248146 sugeruje, jak tam nic nie wypatrzymy to trzeba będzie na czysto zainstalować system od nowa, bo widocznie masz dużo zbędnych śmieci w systemie.
Tak w zasadzie tragicznie. Health ma chyba jakieś błędy, ale nieważne.
Powtórz jeszcze dla 100% pewności test na LiveCD, żeby Windows nie pracował na nim, i po powtórzeniu wyników, nowy zamów. Ten tylko na magazyn, pod warunkiem, że tylko te 3 górki będziesz wykorzystywał.
W lapkach od MSI pierwsze co to system na świeżo z obrazu ISO od Microsoftu trzeba postawić i nie ma co się nawet z tym zastanawiać.
Co do dysków HDD (7200rpm) w tych lapkach to nie są najwyższych lotów i nadają się tylko na magazyn danych niestety. APM mają na 128 ustawione domyślnie, co ujmuje im sporo wydajności, ale są wydajniejsze energetycznie.
APM można zmienić na 254, co poprawi ich wydajność, ale resetuje się do domyślnej wartości po zahibernowaniu lub wyłączeniu lapka.
Wracając do tematu. Dołożenie wydajnego SSD M.2 i drugiej kości RAM diametralnie poprawi wydajność.
Tylko nie urwij śruby do mocowania dysku M.2 w wielu egzemplarzach jest jakby zapieczona, puszcza, albo cała wychodzi z laminatu i trzeba kombinować