MSI Optix MPG27C Curved problem z wyświetlanym obrazem

Cześć.

Mam problem z monitorem, który ma tak jakby wyblakły/ pewnym sensie mleczy/mglisty ( no nie wiem jak to nazwać poprawnie więc piszę wszystko ).

Da się zresetować do ustawień fabrycznych?

W ustawieniach monitora jest opcja : „Reset” (taki piszę ).

Próbowałem dwa razy ale nic to nie dało.

Czy jak włączysz menu od ustawień monitora też tak jest na grafice tego menu, czy tylko sam obraz z komputera taki jest?

Cześć,

Jak pobawię się ustawieniami to niby trochę lepiej ale nadal nie jest jak powinno.

Możesz wypróbować połączenie na innym kablu?

Skoro problem występuje na menu, to przyczyną nie jest kabel, nie jest złącze itp. tylko matryca lub elektronika.
Powodem może być np. poluzowanie złącza matrycy. lub na płycie, albo uszkodzenie któregoś z komponentów.

Czy jest sens :

1. Kupienia płyty głównej (licząc że to nie matryca :sweat_smile: ) ?
  2. Oddać do serwisu, naprawa ?
  3. Rozkręcenie i podłączenie wszystkiego jeszcze raz ?

Tak, od tego trzeba zacząć. Tylko pamiętaj, że tam jest prąd, więc grzebanie na podłączonym może skończyć się zgonem. Na wyłączonym też trzeba ostrożnie, bo są kondensatory naładowane i wyładowanie potrafi wypiec fajną, bolesną dziurkę.

Nie no podnapięciem nie będę robił :sweat_smile: odłączę od zasilania ( zasilacza ) .
Czy jest jakiś sposób aby rozładować kondensatory?

Po prostu nie dotykaj elektroniki, tylko same złączki. Szybkie rozładowanie sporego kondensatora spowoduje wyładowanie. W praktyce nikt się tym nie przejmuje, po prostu zachowuje ostrożność.

Aha.
No to wezmę się za rozkręcanie, skorzystam z okazji i wyczyszczę w środku z kurzu bo na pewno coś będzie :sweat_smile:

Ile może wart jest w takim stanie ?

Tyle, ile ktoś da na aukcji. Zwykle nic.

Rozumiem.

Według mnie to uszkodzone/zepsuły się ( nie wiem jak się to nazywa poprawnie ) takie coś od matrycy na taśmie lub coś do czego jest przylutowane taka taśma (powiedzmy do takiej płytki i później kablem to jest podłączone do płyty głównej ).

A na części coś warte? Np podstawka, ledy? Kilka zł są warte?

Jak ktoś będzie potrzebował to zapłaci i 300zł, a jak nie, to utylizacja. Wystaw na aukcji od 10zł, opisz problem i tyle.

Cześć,
W bardzo krótkim czasie udało mi się sprzedać za 250zł :scream:

Myślałem że maks 50zł dostanę za całość albo w poniedziałek będę musiał zanieś do punktu gdzie są zbierane elektrośmieci :sweat_smile: