MSI P4M900M2-L - problem z kontrolerem dysku twardego?

Witam,

sprzedałem ostatnio nową płytę główną MSI P4M900M2. Osoba, która kupiła ode mnie tę płytę napisała mi ostatnio, że dysk twardy podłączony do niej nie działa jak należy - jest wolny i bardzo głośny. I to drugi dysk twardy SATA, nowo kupiony (ze starym było ponoć podobnie). Co może być problemem? Sterowniki? Bios? Ustawienia w biosie czy usterka mechaniczna płyty?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie…

Pozdrawiam,

Marcin

Ja postawie na zasilacz albo może tylko nie zainstalowane sterowniki do płyty gł. A pozatym głośność dysku w dużej mierze zależy od jakości obudowy i sposobu zamontowania dysku twardego , źle wykonana obudowa bardzo znacznie może “pogłośnić” prace dysku.

raczej blacha kiepskiej jakości (cienka albo bardzo cienka), dysk wkręcony w obudowę takiej jakości powoduje wpadanie w oscylacje blach tejże obudowy - potęgując hałas wydawany przez twardziela.

Hmm, ale facet napisał, że kupił już drugi dysk. I jest on w dodatku bardzo wolny… Nie mam pojęcia, czy to próba zwrotu płyty (na zasadzie: kupiłem coś lepszego, to mi nie pasuje), czy uzasadnione pretensje? Ponoć sprawdzał to informatyk… (jeśli tak faktycznie było, to odpada kwestia złego trybu w biosie).

płyta główna nie ma nic do głośności dysku.

płyta jest chipie Via więc na pewno demonem szybkości nie jest. Jeżeli zworki i kable są ustawione podpięte jak należy a sterowniki do IDE też są to należy znać że ten typ (płyty) tak ma że dysk chodzi wolno i nie jest to raczej podstawa do reklamacji.

Zworek tam nie widziałem, poza tym chodzi o dysk SATA podobno, poza tym podobno jest bardzo wolny a nie tylko wolny - a nie sądzę, że VIA aż tak bardzo obcina prędkość dysku :wink:

W każdym razie dziękuję za sugestie :slight_smile:

moja sugestia jest taka: olej klienta coś kręci. Płyta albo działa albo nie działa. Nic nie mogłeś w niej popsuć a już na pewno spowodować wolnego działa dysku - no chyba że wgrałeś jakiś spreparowany BIOS - jest aktualny.

To była całkowicie nowa płyta, którą otrzymałem z serwisu w zamian za inną zepsutą, której już nie produkują. Nie miałem więc okazji czegokolwiek popsuć, nawet jej nie uruchamiałem :slight_smile:

Dzięki! :slight_smile: