Witam. Od prawie miesiąca posiadam tego notebooka i mam do Was prośbę/pytanie. Jak zaktualizować w tym sprzęcie BIOS ?? Czytałem trochę na innych forach, ale nic to co tam było mi nie pomogło. Jestem Laikiem jeżeli chodzi o aktualizacje w takich sprzętach. Chciałbym żeby ktoś mi przedstawił tą procedurę jak krowie na granicy. POzdrawiam.
http://www.msi.com/product/nb/U270.html#/?div=BIOS
– Dodane 17.04.2012 (Wt) 16:02 –
jak krowie na miedzy mówisz… więc pobrałem biosa ze strony producenta do twojego laptopa, i oto wrzuciłem na serwis hostingowy abyś nie miał problemu z szukaniem na stronie producenta tego.
-
ściągnij : http://www.wrzuc.to/G7I9PsR7.wt
-
wypakuj na pulpit zawartość
-
wyłącz wszelkie programy kroju gg itp itd żeby nic nie przerwało aktualizacji bios’u
-
uruchom flash.bat i NIC NIE dotykaj w trakcie procesu aktualizacji
-
komputer automatycznie uruchomi sie ponownie, jeśli się wyłączy to go nie włączaj - powininen sam sie włączyć
– Dodane 17.04.2012 (Wt) 16:04 –
jak rozumiem masz windows 7 tak?
Tak, posiadam “Windows 7 Ultimate PL x86”. System jest świeżo postawiony na tym sprzęcie… zaraz spróbuje czy wszystko się uda. Tak wiec, pobrałem plik z serwera co mi podałeś, rozpakowałem wszystko na pulpit. uruchomiłem plik “flash.bat” i… włączyło mi się szybko okienko i znikło… nic dalej się nie dzieje ??
OK, zrobiłem bootowalnego pendrive i kurcze dalej problem… wszedłem do BIOS ustawiłem bootowanie z niego i teraz ciągle widzę czarny ekran z migającą kreseczka (lewy górny róg) i migająca diodą na pendrive i tak już z 5min … może teraz problem tkwi w tym ze utworzyłem tego pendrive w WinXP ?? a nie Win7 ??
zrób w windows 7
Zrobiłem to w Win7. Bo jeszcze mnie ciekawi czy w programie “UNetbootin” muszę wybrać dystrybucje ?? czy tez nie ??
Żadnej dystrybucji, pytanie numer jeden, czy system plików na penie to fat 32?
Tak, jak najbardziej.
Witam ponownie. Instrukcja podana przez Kolegę “igrek” nie pomogła niestety, do całej operacji ożyłem pendrive “kingston 1GB” i nic… powoli mnie ten temat denerwuje, bo albo mam dziwne peny ze nie współpracują albo już sam nie wiem. Robię wszystko tak jak było w instrukcji
Dzisiaj (08.05.2012r) notebook poszedł na gwarancie do Serwisu MSI. Pojawiła się żółto-pomaranczowa linia z lewej strony matrycy, ale jak tylko przyjdzie z powrotem zajmę się na nowo tym tematem. Na dzień dzisiejszy dziękuje Wszystkim zaangażowanym w pomoc.
– Dodane 23.05.2012 (Śr) 14:51 –
Witam Ponownie, Notebook wrócił z Serwisu i teraz tak, wszystkie sposoby aktualizacji BIOS podane przez Kolegów u mnie nie chcą zadziałać ;( nie wiem czemu… ??
witam, sorki ze nie odpisywalem ale uzbieralo mi sie ostrzezen i mialem bana na jakis czas dopiero wczoraj mnie odbanowali , może zacznijmy u źródła, z jakiego powodu bądź w jakim celu chcesz zaktualizować bios’a?
Chciałbym mieć najnowszy ten z 2012.02r . Podobno wprowadza jakieś usprawnienia w Procesorze.