MSI Z170A M3 - brak dźwięku mimo zainstalowanych sterowników


(Mateusz Cap) #1

Witam, 

"Mam nie mały problem, komputer ma 1 dzień. Złożony został wczoraj. Niestety problem z dźwiękiem. Macie jakiś pomysł? 


(system) #2

Jak wynika z obrazka, system operacyjny w ogóle nie widzi Twojej zintegrowanej karty dźwiękowej Realtek ALC-1150. Upewnij się w BIOSie, czy ta karta audio jest tam włączona (Enabled lub Auto). Sterowniki zainstalowałeś, więc karta dźwiękowa Realtek powinna zadziałać natychmiast po jej włączeniu w BIOSie.


(XMan) #3

Chyba już wiem jaki to jest problem…

Wrzuć screeny z:

  1. Programy i funkcje (wszystko).

(Mateusz Cap) #4

Tak jak juz napisałem, w biosie mam dźwięk włączony. 

\XMan Wrzucę jak wrócę z uczelni. Macie jakieś jeszcze rady? Co może być nie tak?


(XMan) #5

Dla mnie jest to znajomy problem.


(Mateusz Cap) #6

Obiecane screeny,


(rgabrysiak) #7

 

Proszę zapoznać się z tą stroną a następnie skorzystać z przycisku Edytuj  i dokonać korekty tytułu.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza. 


(XMan) #8

Nie używasz HDMI to w Programy i funkcje odinstaluj NVIDIA Sterownik dźwięku HD…

Zainstaluj

Chipset:

Sterowniki – Realtek HD - 64 bit.


(Mateusz Cap) #9

Zainstalowałem chipset, sterowniki, a przy kodekach wyskoczył mi wirus. 

b4uxzr.png


(XMan) #10

Jaki brak realteka jak widzę że jest:

dw317_realtek.jpg

Rozwiń panel sterowania:

Nie ma żadnego wirusa, chyba Ty masz zawirusowanego kompa ?

zr569_kodeki.jpg


(Mateusz Cap) #11

Niestety, mówiłem, że nie ma. 


(XMan) #12

Prawidłowo zainstalowałeś Chipset ?

zo466_chipset.jpg

Uruchomiłeś ponownie komputer ?

Odinstaluj zaznaczone:

Sprawdź sterowniki audio Realtek ze strony producenta płyty które powyżej podałem…


(Mateusz Cap) #13

Powielałem te same operacje przed napisaniem posta po kilkadziesiąt razy. Szkopuł w tym, że totalnie nie wiem co więcej mogę zrobić. Przed chwilą znów instalowałem chipset, reset, znów sterowniki (tym razem te drugie) reset, i znów na starcie windowsa jest napisane, że nie ma sterowników audio… w bani się nie mieści. Pomimo tego, że jest zainstalowany… 

Nie mam wirusów, to te kodeki coś mają… 


(XMan) #14

Te kodeki wszędzie tak mają, nawet tutaj:

Norton jest szczególnie uczulony, posiadam Avasta i na podanej powyżej stronie pobierają się bez problemu.

Odnośnie karty dźwiękowej i sterowników Realtek to sprawdź czy masz ją włączoną w BIOS-ie:


(Cedar) #15

Dlaczego tak usilnie polecasz mu instalowanie kodeków, które w najmniejszym stopniu nie są potrzebne dla działania karty dźwiękowej (i jej sterowników)? Na żadnym komputerze, z którym miałem i mam do czynienia, nigdy nie instaluje żadnych zewnętrznych pakietów kodeków bo są całkowicie zbędne, nawet do oglądania materiałów filmowych w “wymyślnych” formatach a tylko wprowadzają zbędny bałagan w systemie.

Tego typu zachowanie zauważyłem u Ciebie nie pierwszy raz - starasz się innym w zakamuflowany sposób narzucić stosowanie programów, które sobie indywidualnie upodobałeś, chociaż są to programy dobrane do typowo Twoich upodobań.


(Mateusz Cap) #16

Też odnoszę takie wrażenie, patrząc na jego komentarze pod plikiem w dobrychprogramach… 


(XMan) #17

Każdy ma wolny wybór nie chcesz kodeków to nie instaluj :slight_smile:

@** FORFAN**

Nie możesz ustawić w BIOS-ie HD Audio Controller na Auto?


(Mateusz Cap) #18

Na chwilę wcześniej zainstalowałem, nic nie pomogło. 


(XMan) #19

Sprawdź:


(XMan) #20

Wrzuć jeszcze te logi z FRST które podałem.