Muli komputer, a potem konfigurowanie aktualizacji 0%


(martamu) #1

Witam!

Od kilku dni mam problemy z laptopem (Acer, Vista).

Zaczął się wieszać, myślałam, że może jakiś wirus, i faktycznie jeden się znalazł, ale po jego usunięciu nic się nie zmieniło. Podałam raport OTL, ale nikt nie odpisał. Nieważne..

Wczoraj reinstalowałam system. Trochę się działy dziwne rzeczy, np. w czasie instalacji SP1 pojawiła się informacja "konfigurowanie aktualizacji: etap 3 z 3, ukończono 0%", i tak już zostało. Pogrzebałam w Internecie, i stwierdziłam, ze skoro jestem prawie na początku, to zainstaluję system raz jeszcze. Już było OK, zainstalowałam SP do Visty i do Office'a, jakieś tam jeszcze aktualizacje.. Komputer już się nie wieszał, ale niektóre foldery wolniej się otwierały, były takie mini-zawisy. Wtedy procesor działał prawie na 100%. No ale komputer działał.

Dzisiaj pojawiły się nowe aktualizacje Windowsa, zainstalowałam je. Restart komputera, i znowu: "konfigurowanie aktualizacji: etap 3 z 3, ukończono 0%" i wszystko się zawiesiło.

Próbowałam naprawić w trybie awaryjnym, nic z tego. Próbowałam przywrócić (w trybie awaryjnym) ostatnią dobrą konfigurację (jest tam taka opcja) - nic z tego; zrestartowałam komputer - znowu "konfigurowanie aktualizacji: etap 3 z 3, ukończono 0%", i nic się nie dzieje.

Co jeszcze mogę zrobić?

To jest laptop mamy, i ona boi się zostać z zepsutym komputerem, a właściwie bez...

PS mama twierdzi, ze komputer zaczął mulić od chwili, jak zainstalowałam jej kilka nowych gier (ale niezbyt wymagających). Może jest jakiś problem z dyskiem czy jeszcze z czymś? Jak się za to zabrać? A propos, tych gier ponownie jeszcze nie zainstalowałam, a problemy nadal są...

Proszę o pomoc.


(Coompix) #2

Jako że mój pierwszy post, to witam wszystkich.

Warto pierwsze sprawdzić SMART dysku, w tym celu użyj programu np hdtune, zakładka health.

wklej na forum, by inni mogli zerknąć.

Warto również całą konfiguracje komputera podać.


(Lechoslawgmer) #3

Jesteś pewna że się zawiesiło ? "konfigurowanie aktualizacji: etap 3 z 3, ukończono 0%" " czasami jest tak że pokazuje 0% a instalacja trwa i nie trwa to 10 min tylko o wiele dłużej.


(martamu) #4

nie jestem pewna.

Ale to trwało około godziny, chyba po takim czasie można stwierdzić, że się zawiesił.

Zobaczę, co to jest ten hdtune...

-- Dodane 15.08.2012 (Śr) 17:15 --

Nic z tego... Próbowałam wejść w trybie awaryjnym, pojawiła się informacja: "Aktualizacje nie zostały skonfigurowane poprawnie. Wycofanie zmian. Nie wyłączaj komputera".

Po godzinie jednak wyłączyłam, restart - znowu: konfigurowanie aktualizacji, 0%. Potrwało, wyłączyłam, w trybie awaryjnym udało się wreszcie odpalić komputer. HD Tune nie pokazał Health, pusta zakładka (na tym laptopie z Siódemką, z którego piszę teraz, działa dobrze).

Miałam tego dość, to znowu reinstalowałam system. Znowu pusta zakładka Health w HD Tune (reszta jest).

Teraz na czystym systemie skanuję dysk tym czymś systemowym, co sprawdza dysk, włączyłam też opcję "próbuj odzyskać uszkodzone sektory".

Co jeszcze mogę zrobić? czym jeszcze sprawdzić to, czego nie udało się sprawdzić za pomocą HD Tune?

Parametry:

Acer Aspire 5710ZG

Intel Pentium dual-core processor T2080 1.73 Hz

2 Gb DDR2

120 GB HDD

Czy o to chodziło?

PS czy napisałam to w odpowiednim dziale?