Mulista Toshiba L500-1EK


(caleb88) #1

Witam!

Liczę na łud szczęścia, że ktoś borykał się z podobnym problemem i poda mi rozwiązanie "na tacy" :P. Otóż zobowiązałem się "naprawić" komputer - przeinstalowałem Windę z partycji recovery. Niestety system działa świeżo po odzyskaniu jak przed formatem - tzn. co chwilę przestoje, zamulanie, itd... Szczególnie jest to widoczne przy przewijaniu stron w Operze czy Foxit Readerze, ale występuje również przy otwieraniu folderów - często zmula się na kilka sekund... Podejrzewam, że winę ponosi jakieś crapware z Toshiby, bo hardware nie jest taki najgorszy (Pentium Dual Core T4300 2,1 GHz 1MB cache, 3 GB RAMu) - więc Win 7 HP 64 bit powinien działać tutaj normalnie. Wyłączyłem też Aero.

Co można wywalić z "Programy i funkcje"? Za chwilę podam listę, bo system mi się drugi raz przywraca (wcześniej zainstalowałem 32 bitowy z płytki).

Druga kwestia - zauważyłem, że w BIOSie jak wejdę w zakładkę Password (lub coś podobnie brzmiącego - teraz trwa Recovery, więc dokładnej nazwy nie jestem w stanie sprawdzić), gdzie się ustawia hasła dostępu do dysku to komputer również jest zamulony - reaguje na klawisze z opóźnieniem kilkosekundowym... Nie wiem czy ma to jakikolwiek związek ze wolnym działaniem windy, ale na wszelki wypadek piszę o tym :). Zaktualizowałem przy okazji BIOSa, ale niczego to nie poprawiło.

Sprawdzałem komputer Memtestem++ - przeszedł go pomyślnie 3 razy, więc RAM jest raczej sprawny. Dysk twardy przeleciałem HD Tune'em - quick test przeszedł pomyślnie, ten dokładniejszy anulowałem mniej więcej w połowie - bez żadnych błędów. Jeśli to konieczne i mogłoby cokolwiek pomóc to zapuszczę go do końca.

Ma ktoś jakieś pomysły co jest nie tak? No i oczywiście co można wywalić - za mniej więcej godzinę zrobię dokładną listę co jest zainstalowane w systemie. Wiem, że mógłbym wszystko od razu wywalić, ale a nuż ktoś się borykał z podobnym problemem i wie co powoduje zwisy...


(Semtex) #2

Wklep w menu start msconfig otwórz wynik wyszukiwania-> w nowym okienku zakładka 'uruchamianie" zrób zrzut i wrzuć na forum :wink:


(caleb88) #3

Zakładka BIOSowa, na której komputer się muli nazywa się Security - można tam ustawić user/supervisor password oraz HDD1/SSD1 Password.

001rm.th.png

002kie.th.png

003ps.th.png

004oi.th.png


(Semtex) #4

W auto-starcie masz taki śmietnik że głowa mała, pobierz sobie http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... +v2.21.940 zainstaluj, uważaj na Chrome podczas instalacji, uruchom program, narzędzia-> menadżer auto-start, zostaw AV jeżeli tam jest i komunikator, resztę wyłącz (wyłącz nie usuwaj) jeżeli stwierdzisz że coś jest potrzebne to uruchomisz ponownie, jednak wątpię aby było, soft do rejestracji produktu, backupu można wystartować ręcznie, czyli jak wspomniałem, wyłącz wszystko ze startu, przeczyść system tym samym programem i wykonaj ze dwa restarty testowe, sprawdź jak system się zachowuje po tym i daj znać....

EDIT. Zostaw Synaptics to jest driver do Touch Pad :lol:


(caleb88) #5

Wyłączyłem wszystko w autostarcie i nadal jest lipa :(. W tray'u mam takie ikonki 69509695.png

Uploaded with ImageShack.us

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?


(FadeMind) #6

Odinstaluj wszystkie programy toshiba oprócz DVD Recovery Creator . Toshiba ma dużą ilość crapware. Przy małej ilości pamięci RAM laptop/netbook bardzo wolno działa. Odinstaluj nieużywane programy.


(caleb88) #7

Ale mają one jakikolwiek wpływ na prędkość działania komputera? Przecież nie są ładowane do pamięci - z autostartu zostało wszystko wyłączone.

RAMu to ten laptop ma stosunkowo dużo - 3 GB, więc pamięci mu raczej nie brakuje.

BTW. przeleciałem dysk HD Tune i wszystko w porządku.

To może płyta główna jest uszkodzona?


(FadeMind) #8

Sprawdź usługi programem MSCONFIG i zaznacz "ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft". Jakiego AV używasz?