Jak w temacie. Mianowicie nie mogę znaleźć określonych informacji w sieci. A mam wiele pakietów instalacji dla programów i aktualizacji dla systemu. A setki jak nie tysiące kliknięć w pętli nie jest z tych najprzyjemniejszych dla administratora/użytkownika. Mam ponad 111 programów zainstalowanych. A gdy nadejdzie czas formatowania, to chciałbym chociaż mieć z głowy instalację aktualizacji i kilku najważniejszych programów do konserwacji samego systemu. A instalatorów aktualizacji jest prawie 100, a same podstawowe to gdzieś z 15 lub więcej w zależności od tego, co w dalszym czasie postanowi administrator/użytkownik.
Jeśli poleciłby ktoś łatwe i przystępne środowisko do dodania takich pakietów i możliwość instalacji z dysku. Bądź skrypt do instalacji cichej. Chodzi mi o dodanie np. takich plików:
i utworzenie paczki/skryptu do uruchomienia i zainstalowania tego wszystkiego.
Trzeba by to wszystko raz napisać i wkleić w jakiś notatnik
Albo jakieś takie ułatwiacze:
https://ninite.com/
ewentualnie chocolatey:
Z chocolatey chyba najszybciej i najwygodniej.
1 polubienie
1 polubienie
Miałem styczność z informacjami amerykańskimi. Teraz mam pewność, że to Chocolatey jest tym, że wyborem. Dziękuję za przystępną wypowiedź
Uwielbiam tego typu wypowiedzi. Znam owe rozwiązanie, dlatego też zapytałem, czy można instalować masowo aplikacje z dysku Ale wart artykuł polecenia, bo nie tylko my tu zaglądamy
Na UPDATE’y idealny programik