Muszę restartować kartę sieciową!


#1

Witam.

Problem jest prosty, po każdym restarcie systemu muszę w menedżerze urządzeń zrestartować kartę sieciową żeby internet działał.

Może i to błahy problem ale irytujący. Sterowników nie udało mi się znaleźć innych niż te które sam zainstalował win.

Internet: chello, połączenie dzielone przez router z wifi (ja jestem połączony kabelkiem :lol: ), wirlessa używam do łączenie się z laptopem ale jego problem nie dotyczy, inny system.

PS: Mowa o oficjalnym win 7RC.


(Mireczek) #2

Mnie tak samo świrowała wersja RC. Pomogło całkowite odinstalowanie karty sieciowej i pozwolenie systemowi na nową jej instalację po restarcie. Też UPC, router, kabel. Teraz prawie miesiąc nic się złego nie dzieje.


(mario<PL>) #3

W moim przypadku pomogły sterowniki ze strony producenta karty sieciowej - sterowniki instalowane przez WIN 7 powodowały objawy które opisałeś.


(Kubakuderski) #4

Miałem dokładnie tak samo na wersji RC na moim stacjonarnym komputerze... niestety nic nie działało i napisałem sobie skrypt, który resetuje mi adapter po włączeniu systemu... (możesz restartować tylko adapter z poziomu centrum sieci i udostępniania).

Pewnego dnia po prostu problem sam znikł, nic nie instalowałem, aktualizacji też.

Jak chcecie mogę poszukać tego skryptu - może mam go gdzieś jeszcze na dysku :slight_smile:


#5

@kuhar, poszukaj :slight_smile:

A w między czasie spróbuje jeszcze raz poszukać nowych sterowników.


(Dawiddek55) #6

identycznie mam to samo na lanie :slight_smile:

da się z tym żyć :stuck_out_tongue:

sieciówka zaintegorwana-nie wiem jakie stery etc.


(Kubakuderski) #7

skrypt zaginął - no dobra musiałem go kiedyś usunąć... może potem znajdę czas i nabazgram go od nowa...


(Newton) #8

Wejdź do menadżera urządzeń..następnie we właściwości karty sieciowej i w zakładce "zarządzanie energią", odznacz "zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii".

Powinno pomóc.

Zrobiłem to na laptopie siostry i pomogło.


(Dawiddek55) #9

tez kiedyś to ustawiłem i nic nie pomogło


#10

U mnie też nic nie dało, już dawno na to wpadłem ale efekt mizerny...

Również mam sieciówkę zintegrowaną. Eh chyba nagram jakieś macro uruchamiające się wraz z komputerem :smiley:


#11

Heh jak mówiłem tak zrobiłem, użyłem EZMacro, dałem menedżer zadań do autostartu, nagrałem ruchy myszy z wyłączeniem okna menedżera włącznie, macro wyeksportowałem do pliku .exe i też wrzuciłem do autostartu.

Nie dość że działa to jeszcze śmiesznie wygląda :smiley:


(system) #12

nie trzeba nic restartowac... latka z msupdate ma defekt w przypadku kilku zintegrowanych modeli sieciowek (instaluje sie z innymi) i w przypadku pojawienia sie jakichkolwiek problemow wystarczy cofnac sterownik do poprzedniej wersji w menadzerze urzadzen


#13

Opcja "przywróć stertownik" jest wygaszona u mnie.