Musze wciskać za każdym razem F1


(Chelmianin1988) #1

Podczas uruchamiania komputera wyskakuje mi:

CMOS Checksum Bad

Press F2 to run Setup

Press F1 to load default valnes and continue

Za kazdym razem gdy komp sie uruchamia musze wciskac F1.... Poradzcie bo juz nie mam sil....

Procesor Intel Celeron D 315, 2266 MHz

Płyta główna ASRock P4VM8

Bios AMI (08/12/05)


(De Niro) #2

wejdź do BIOSU za pomocą klawisza DELETE gdzie następnie zapisz ustawianie klawisz F10.


(Chelmianin1988) #3

W biosie juz kombinowalem sporo... A do biosu jak chce wejsc to musze F2 wcisnac... Wczoraj wymienialem baterie i dalej to samo...


(De Niro) #4

wyłącz komputer odłącz go sieci energetycznej, kolejno ściągnij obudowę gdzie przy baterii będzie zworka, którą przestaw z pozycji 2-3 na 1-2 wciśnij Power na przednim panelu, zmień zworkę do stanu początkowego i uruchom komputer, gdzie przy pierwszym uruchomieniu kompa wejdź do BIOSU gdzie wychodząc zapisz ustawiania klawisz F10.

P.S

Jak masz podłączony dysk na którym jest postawiony system, ustaw go jako Primary/Master.


(Chelmianin1988) #5

Gdy zmienie zworke z pozycji 2-3 na 1-2 i wlacze kompa to pozniej go wylaczyc i zmienic zworki tak jak na poczatku???

Kolo baterii widze 2 niebieskie zworki..


(De Niro) #6

tak ale to dzieje się przy wyłączonym kablu energetycznym.


(Chelmianin1988) #7

To jezeli mam 2 zworki to jak je przemienic? Kabel energetyczny to ten zasilajacy?

Jest jeszcze zworka na samej gorze plyty glownej. PS2 USB. Siedzi na USB, czyli 2-3.


(De Niro) #8

sprawdź instrukcji do płyty głównej, gdzie znajduje się dana zworka do resetowania BIOS'u

Tak chodzi tu o zasilacz.


(Chelmianin1988) #9

Dalej to samo.......... Wogole dziwne ze jak chce cos zmienic w biosie to tak jakby tego nie zapisywalo..


(JNJN) #10

A bateria dobra - załóż nową poprawnie lub zmierz ją miernikiem cyfrowym napięcia ma mieć powyżej 3V.

Komp odłączony od zasilania 230V,wyjmij baterię na 30 minut,włóż poprawnie i ustaw bios co trzeba i na końcu zapisz Save.

Pomoc książka do płyty głównej - sprawdź dokładnie wszystko i zobacz czy zworka kasująca bios jest na swoim miejscu.

Aktualizacja biosu.


(Chelmianin1988) #11

Baterie o to chodzi ze dobra bo wymienialem w piatek... Baterie wyjmowalem na ok 5 min i pozniej w biosie zapisywalem ustawiania... Ale dziwne ze jak chce przestawaidc zeby jako pierwsze czytalo dysk pozniej cd a na koncu dyskietke to nie zapisuje zmian... Pozniej jak sprawdzam w biosie to tak jak wspomnialem nic sie nie zapisuje... Myslalem moze ze to jeszcze przez kondesatory ale raczej dobre są bo nie są spuchniete....

Problem pojawil sie po tym jak wymienilem plyte glowna i procka... Plyte glowna kupilem w komisie komputerowym (uzywana) bez instrukcji..


(JNJN) #12

Może uszkodzona?


(Chelmianin1988) #13

Raczej nie bo smiga...jak trzeba...Tylko ten jeden problem... `Moze trzeba biosa wgrac? Ale ja nie mam pojecia jak to zrobic... Poradzcie..


(JNJN) #14

Używaj polskich znaków,opcja zmień i popraw.

Ściągnij instrukcję do płyty z netu i sprawdź wszystko dokładnie - czy płyta rozpoznaje procesor poprawnie?

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Bios aktualizuj w ostateczności:

  • aplikacja producenta płyty lub poczytaj:

http://www.bios.com.pl/index.php?d036d. ... 4.18/0.0.0

A płyta to nie czasem jakiś Asrock - podaj dokładnie typ i wersję PCB płyty.


(Chelmianin1988) #15

Procesor Intel Celeron D 315, 2266 MHz

Płyta główna ASRock P4VM8

Bios AMI (08/12/05)

Na samej gorze temat podawalem jaki mam sprzet... a po czym wywnioskowales ze to Asrock?


(JNJN) #16

Typowe objawy - firma Aszrot - to tak na marginesie.

Ale faktycznie nie zobaczyłem tego w opisie - mój błąd.

Zrób to co pisze.

UPDATE

Jak uaktualnić bios - poczytaj:

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t14680.html


(Chelmianin1988) #17

Czyli zaaktualizowac bios?


(JNJN) #18

Najpierw zrób co pisałem,a później ewentualnie bios - co nie znaczy że będzie sukces.


(Chelmianin1988) #19

http://www.asrock.com/product/P4VM8.htm

http://download.asrock.com/manual/P4VM8.pdf

Znalazlem cos takiego....

Złączono Posta : 17.12.2006 (Nie) 21:33

Moze ktos mial podobny problem?


(De Niro) #20

ale czy wgranie nowego BIOSU, nie spowoduje utraty gwarancji :?: