Od małego mam ulubioną płytę „Dark side of the moon” Floydów.
Dziś już ciężko się słucha egzemplarza na którym się wychowałem, kupiłem nową, tamtą trzymam z sentymentu.
W moim Windows Media playerze znalazło się kilka albumów między innymi od:
Nightwish
Arch enemy
Architects
Within Temptation
While she sleeps
Trivium
Linkin Park
IRA
Frontside
Slipknot
Scorpions
In Flames
Green Day
Evanescence
Choć w sumie nie przywiązuje dużej uwagi do gatunku, albo mi się dany utwór/album podoba, albo nie.
Pojawienie się usług strimingowych jak spotify czy youtube pozwala ciągle odkrywać coś nowego
Porcupine Tree, Tool, Metallica, Iron Maiden i można by jeszcze długo wymieniać.
Poets of the fall które znalazło się w soundtrackach gier remedy też warte uwagi.
IMHO Lata 80-te w muzyce są dość ‘niezwykłe’, z jednej strony często pełne kiczu z drugiej są tam utwory który na wiele, wiele lat zostaną w pamięci.
Trudno powiedzieć;)zacytuję jak to opisują w sieci:
Ich pierwsze utwory były pod wpływem rocka progresywnego, hard rocka i heavy metalu, ale zespół stopniowo zaczął tworzyć bardziej konwencjonalne i przyjazne dla radia utwory, włączając do nich kolejne style, takie jak arena rock i pop rock.
Wszyscy członkowie zespołu byli autorami piosenek, tworząc je w bardzo różnych stylach, od hard rocka i arena rocka, przez glam rock, rock progresywny, heavy metal, disco/funk, pop, rockabilly, new wave i synth-pop, przechodząc od 1 do 7 w skali Mohsa twardości rocka i metalu.
Queen komponował muzykę, która czerpała inspirację z wielu różnych gatunków muzycznych, często z przymrużeniem oka. Style muzyczne i gatunki, z którymi byli kojarzeni, to m.in. rock progresywny (znany także jako rock symfoniczny), art rock, glam rock, arena rock, heavy metal, operowy pop, pop rock, rock psychodeliczny, barokowy pop i rockabilly.