Muzyka rock i metal oraz odmiany

Siema. Kto z was wyrastał na muzyce Rock, Metal, a moze Grunge z lat 90-tych ubiegłego wieku?

Ja polubiłem ta muzykę po starszym bracie.

1. Metallica
  2. Testament
  3. Papoa Roach
  4. Slipknot (najbardziej za to, że trochę mieszają metal z DJ-em i różne dźwięki dodają oraz haryzmatyczny wokal Coreya Taylora)
  5. SUM 41
  6. Big Cyc ( Album z Gitarą Wśród Zwierząt)
    7 Perfect
  7. Edyta Bartosiewicz

Od małego mam ulubioną płytę „Dark side of the moon” Floydów.
Dziś już ciężko się słucha egzemplarza na którym się wychowałem, kupiłem nową, tamtą trzymam z sentymentu.

2 polubienia
  • muzyka pop.
  • muzyka country.
  • muzyka rockowa i pochodne.
  • elektroniczna muzyka taneczna/muzyka klubowa.
  • rap.
  • blues, soul i pochodne.
  • ska.
  • reggae.

Supergroove
Henry Rollins
Nine inch Nails
Pearl Jam
Crash Test Dummies
Kazik
O.N.A

więcej grzechów nie pamiętam

@lordjahu

Dokładam Kult. Wszystko co gitarowe, wpadnie w ucho, postawi włosy na plecach, w szczególnych przypadkach urwie łeb u samej „nasady” ];->

Ku pamięci wielu wykonań: Jimi Hendrix - Like a rolling stone.

1 polubienie

Ku pamięci Kurt Combain :slight_smile:

Metallica. Ale zdecydowanie 4 pierwsze albumy. Moje zdanie.

Ze starych klasyków brakuje mi tu

Slayer, Testament, Megadeth i tyle :slight_smile:

Queen to Rock czy bardziej Pop/Rock?

W moim Windows Media playerze znalazło się kilka albumów między innymi od:

• Nightwish
  • Arch enemy
  • Architects
  • Within Temptation
  • While she sleeps
  • Trivium
  • Linkin Park
  • IRA
  • Frontside
  • Slipknot
  • Scorpions
  • In Flames
  • Green Day
  • Evanescence

Choć w sumie nie przywiązuje dużej uwagi do gatunku, albo mi się dany utwór/album podoba, albo nie.
Pojawienie się usług strimingowych jak spotify czy youtube pozwala ciągle odkrywać coś nowego :wink:

Ja lubię jeszcze Disturbed, Hoobastank, Stone Sour, Linkin Park, My Chemical Romance, HEY (Firm, Ho!, Live ze Spodka z 1994), Trapt, Green Day.

Porcupine Tree, Tool, Metallica, Iron Maiden i można by jeszcze długo wymieniać.
Poets of the fall które znalazło się w soundtrackach gier remedy też warte uwagi.

IMHO Lata 80-te w muzyce są dość ‘niezwykłe’, z jednej strony często pełne kiczu z drugiej są tam utwory który na wiele, wiele lat zostaną w pamięci.

Trudno powiedzieć;)zacytuję jak to opisują w sieci:

Ich pierwsze utwory były pod wpływem rocka progresywnego, hard rocka i heavy metalu, ale zespół stopniowo zaczął tworzyć bardziej konwencjonalne i przyjazne dla radia utwory, włączając do nich kolejne style, takie jak arena rock i pop rock.

Wszyscy członkowie zespołu byli autorami piosenek, tworząc je w bardzo różnych stylach, od hard rocka i arena rocka, przez glam rock, rock progresywny, heavy metal, disco/funk, pop, rockabilly, new wave i synth-pop, przechodząc od 1 do 7 w skali Mohsa twardości rocka i metalu.

Queen komponował muzykę, która czerpała inspirację z wielu różnych gatunków muzycznych, często z przymrużeniem oka. Style muzyczne i gatunki, z którymi byli kojarzeni, to m.in. rock progresywny (znany także jako rock symfoniczny), art rock, glam rock, arena rock, heavy metal, operowy pop, pop rock, rock psychodeliczny, barokowy pop i rockabilly.

Manowar jest fajny, oczywiście nie wszystkie utwory :slight_smile:

Lubię:
Linkin Park
Red Hot Chilli Peppers

Dire Straits