Mysz optyczna Tracer - komputer jej nie wykrywa


(Shtchepan) #1

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem myszki optycznej firmy Tracer ale od samego początku mam z nią problem.

Mianowicie parę minut po podłączeniu/uruchomieniu komputera myszka przestaje działać - kursor nie rusza się ale laser cały czas świeci. Po restarcie kompa/podłączeniu ponownym myszki jest to samo - chwilę popracuje by po chwili paść.

Żadnych sterowników do niej nie miałem i niczego nie instalowałem.

Widziałem też temat tutaj na forum jak ktoś podawał jako rozwiązanie podobnego problemu odznaczenie opcji w menedżerze urządzeń->główne koncetratory usb->właściwości->zarządzanie energią->zezwalaj. Odłączyłem to na próbę żeby sprawdzić czy i w moim przypadku nie zadziała ale nic się niestety nie zmieniło.


(danyll) #2

Sprawdź czy masz zaznaczone:

Start/Panel sterowania/Drukarki i inny sprzęt/Mysz/Zakładka Sprzęt/Właściwości/Zakładka Zarządzanie energią/zaznaczasz Zezwalaj temu urządzeniu na wyprowadzenie komputera ze stanu wstrzymania. I przejdź jeszcze do zakładki Ogólne i upewnij się czy masz w sekcji Użycie urządzenia: Użyj tego urządzenia (Włącz)

PS. masz kłopot tylko z myszką czy jeszcze z jakimś innym urządzeniem pod usb? Jeśli tylko z myszką to podepnij ją pod drugie usb i sprawdź czy nadal występuje problem.


(Shtchepan) #3

Próbowałem zrobić tak jak mi poleciłeś ale pojawił się jeszcze jeden problem.

Wszedłem we właściwości myszy tak jak mi podałeś ale tak jak przy starej myszy wyświetlało mi tam urządzenie podpięte do portu PS/2 (czy jakoś tak) tak teraz gdy mam podłączoną tą nową do portu USB nie wyświetla mi tam żadnej myszki. O tyle jest to dziwne bo za każdym razem kiedy ją odłączę i podłączę jeszcze raz to jest ten charakterystyczny dźwięk kiedy jakieś urządzenie zostaje podłączone do portu. Za pierwszym razem wyświetlił się też komunikat, że znaleziono nowy sprzęt ale nic więcej.

I teraz o samych portach USB. Mój komputer jest delikatnie mówiąc dosyć stary, a i moja wiedza na ten temat zatrzymała na epoce kamienia łupanego więc sorry jeżeli palnę jakąś głupotę.

W moim kompie mam 2 porty USB - do jednego mam podłączony modem od Neostrady, z drugiego korzystałem podłączając do niego aparat/telefon/pendrive'a i nie było żadnych problemów ani z jednym, ani z drugim.

Teraz zamieniłem wtyczki tak jak poleciłeś - myszka podpięta do drugiego nie działa jak nie działała, a modem przełączony do drugiego normalnie funkcjonuje.

Mam nadzieję, że podałem wystarczające wiadomości żeby ktoś był w stanie mi pomóc :wink:


(Asterisk) #4

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Shtchepan) #5

Mam nadzieję, że teraz może być ;]


(danyll) #6

Skoro Ci nie wykrywa myszki to spróbój tak. Podepnij ją do USB, później Start/klikasz PPM na Mój komputer/Właściwości/Zakładka Sprzęt/Menadżer urządzeń/Menu akcja/Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu. Powinno wykryć. Jeśli nie to podaj dokładny model myszki.

Ps. pewnie masz USB1.1 i usb2.0 z których 2.0 jest szybsze;)


(Shtchepan) #7

Spróbowałem tak jak napisałeś ale zadziałało tylko na chwilę - wykryło mysz zgodną z HDI(pewien nie jestem). Podziałało chwilę, kilka razy był ten odgłos jak przy podłączaniu urządzenia do USB i przestało działać - w menedżerze urządzeń w ogóle już nie wykrywa myszki.

Model mojej myszy to Tracer TRM-so30.

A z tymi USB to o co konkretnie chodzi? Jak to sprawdzić i co mi grozi w związku z tym? :smiley:


(smoq5) #8

Po pierwsze sprawdzić mysz na innym kompie, ale skoro u Ciebie podziałała przez chwilę to powinna być ok.

Po drugie: http://www.searchengines.pl/HID-device- ... 17904.html - zawsze można spróbować.


(Shtchepan) #9

Sprawdziłem myszkę na innym kompie - działa bez zarzutu (przez 1h nie przestała działać ani na minutę).

Co do linka - zgrałem z płyty od Windowsa podane tam pliki, przeinstalowałem sterowniki płyty głównej i nic się nie zmieniło, oprócz tego, że teraz w momencie kiedy myszka przestaje działać jest sygnał dźwiękowy, jak np przy odłączaniu pendrive'a.

Jeszcze wziąłem starą myszkę, którą miałem poprzez przejściówkę podłączoną do portu myszy. Odłączyłem przejściówkę i podłączyłem do USB i działa :expressionless: Czemu więc ta nie chce działać? Mam za starego kompa do niej? ;]

-- Dodane 27.02.2009 (Pt) 10:53 --

Spróbowałem jeszcze odinstalować porty USB i zainstalować wszystko od początku. Podłączyłem mysz jako pierwszą do usb, potem modem bo znajomy mi powiedział, że modem może zakłócać działanie drugiego urządzenia.

Zadziałało, ale tylko do ponownego uruchomienia komputera. Potem wszystko po staremu.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?