Mysz PC bezprzewodowa (odbiornik Logi Bolt USB) klatkuje, skacze na boki, niepłynnie

Pacjent: Logitech M650 (mysz)
Dostępny interfejs: Bluetooth Low Energy, Logi Bolt USB (używany, tutaj problemy)
Zasilanie: Bateria AA x1

Na 5/7 dni występują problemy, łączna bezawaryjna praca wynosi zazwyczaj 2-3 h
Opis usterki: skacze w różnych kierunkach na odległość 1-ego do 2-wóch odległości pełnej szerokości kursora
Podjęte działania: wymiana baterii na nową (przyczyna nie ustąpiła, efekt pozostał)

Router działa zapewne na pasmach 2.4 / 5 GHz, ogólnie w domu są jeszcze inne urządzenia, które mogą emitować sygnał jak klimatyzatory i jakieś mniejsze urządzenia. Ogólnie jak nie używam smartfona to staram się wyłączać Wi-Fi.

Połączenie z PC odbywa się przez kabel, czyli przewodowo, więc transmisja wokoło może nie jest tak intensywna.

Czy moją przyczyną niskiej i słabej sprawności urządzenia wskazującego, mógłby być sygnał radiowy, jego zakłócenia w eterze?

A różnice zrobiłoby zastosowanie odbiornika USB Bluetooth (musiałbym nabyć)? Na jakim zakresie nadają Bluetooth i Bolt, czy nakładają się może na kanały Wi-Fi?

System na którym występuje awaria: Windows 11

Telefon posiada v802.11 a/b/g/n/ac/ax, może mógłbym jakąś aplikacją sprawdzić co mi zakłóca sygnał? Nie używam karty sieciowej USB, więc wolałbym mobilnie tego dokonać.

Tutaj wideo ukazujące aktualny problem.

Mam prośbę, potrzebuję apkę do Androida, która sprawdzi pasma kanałów Wi-Fi albo jakąś ogólną, pozwalającą na wykrywanie sygnału, zakłóceń. Cokolwiek wyszukującego takie samo pasmo co Bolt. Opcjonalnie program o dużych zastosowaniach pod Windows, który poradzi sobie z zadaniem.