Witam
Dzisiaj pojawił się problem z myszą po włączeniu komputera wszystko działa przez jakieś 15 minut potem mysz przestaje działać tzn kursor się nie rusza instalowałem ponowie sterowniki, system zmieniałem myszkę dwukrotnie i dalej problem powraca problem pojawił się z dnia na dzień wcześniej wszystko działało normalnie
Gdy używasz na co dzień Windowsa (kilknij aby zwinąć/rozwinąć):
Sprawdź w trybie awaryjnym:
Uruchamianie komputera w trybie awaryjnym w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft - Win 10
Uruchamianie komputera w trybie awaryjnym w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft - Win 11
Na Windows 8.1 podobnie na Windows 7 dużo łatwiej.
Najgorzej jak to infekcja czekającą aż spróbujesz włączyć tryb awaryjny, by popsuć normalny rozruch (zakładając, że dalej grasuje po sieci i MS nie może jej zablokować użytych backdoorów).
Jak tam będzie działać ponad 15 minut to może aktywne programy lub usługi przerywają pracę myszy (warto by sprawdzić czy klawiatura po 15 minutach pozwala na przełączanie między oknami czy choćby otwarcie menu start jak nie masz go uszkodzonego, że się nie włącza).
Można metodą prób i błędów wtedy ustalić jaka aplikacja lub usługa jest wadliwa (o ile nie maskuje się, że jej w tych panelach nie widać):
Jak wykonać czysty rozruch w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft - Win 10
Jak wykonać czysty rozruch w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft - Win 11
Jak wykonać czysty rozruch w systemie Windows - Pomoc techniczna firmy Microsoft - Win 8.1
Polecam cofnąć logowanie pinem, by nie utracić dostępu do konta, gdy pin będzie uznawany za błędny bez opcji zalogowania tradycyjnym hasłem.
Na 7 będzie wszystko w jednym oknie „msconfig.exe”
Instrukcji dla GNU/Linux lub macOS (czy starszego OS X) nie mam.
W przypadku GNU/Linux mogę polecić sprawdzenie na Live USB swojej dystrybucji lub jakiejkolwiek aktualizowanej.
Wtedy być może aktualizacja pakietów namieszała (A na Windows jakiejś aktualizacje KB gdy 900 mln z 1 mld zablokowało telemetrię i MS po czasie się dowie o awarii).