Cześć, zakupiłem dziś mysz Tracer GAMEZONE ARRTA. Po włączeniu komputera na ekranie logowania normalnie mogłem używać mysz, ale po wejściu na pulpit Windows postanowił zainstalować sterownik „Urządzenie wejściowe USB” przez co mysz kompletnie przestała działać, jak to naprawić?
Dodam że po uruchomieniu w trybie awaryjnym sprawa wygląda tak samo, 5 sekund mysz podziała i przestaje, z inną myszą nie ma problemu
Najszybciej będzie sprawdzić ją w innym komputerze, masz taką możliwość?
W innym komputerze działa normalnie
Starą myszkę (działającą) Windows wykrywa jako „Urządzenie kompozytowe USB” a nową (niedziałającą) jako „Urządzenie wejściowe USB”, czy ma to jakieś znaczenie?
Obstawiam, że po aktualizacji Windowsa odinstalowały mi się sterowniki chipsetu, Nie wykrywa lub ma problem z wykryciem nowych urządzeń (płyta, pendrive, inna mysz która nigdy nie była podłączana do komputera, telefon)
Niestety, dalej to samo
A sprawdziłeś czy to na pewno mysz czy może zawiesza ci się cały ekran?
W safe mode czyli trybie awaryjnym powinny być tylko podstawowe sterowniki ładowane, więc jeżeli problem występuje nie powinno być to problemem, że zainstalowałeś sterownik jakiś.
W trybie awaryjnym mysz podziała dosłownie z 5 sekund, potem zawiesza się na zawsze.
I na pewno nie jest zawieszony cały ekran.
Na innym komputerze takiego problemu nie ma
Możliwe że po jednej z aktualizacji Windows Update usunął/zepsuł mi sterowniki (już raz tak miałem)
To podłącz drugą myszkę, usuń sterowniki pierwszej, odłącz pierwszą i podłącz ponownie
Trochę nie zrozumiałem, najpierw musze wpiąć obie myszy?
Na wszelki wypadek zrobie punkt przywracania, gdyby pierwsza mysz też przestała działać
tak, jak otworzysz menadżer urządzeń wtedy widzisz podpięte urządzenia. Jakbyś odpiął myszkę, która nie działa będziesz miał problem z jej znalezieniem a tak jest na liście
Zrobiłem tak, teraz obie myszki pokazują się w nieokreślonych jako „Urządzenie wejściowe USB” i „Urządzeniale kompozytowe USB” Oczywiście obie teraz nie działają. Wczytuje punkt przywracania
PS: Nie było przy nich żółtych trójkątów i Windows twierdził, że są zainstalowane najnowsze sterowniki
Odinstalowałeś tą niedziałającą i teraz obie nie działają? coś tutaj mi nie pasuje na pewno odinstalowałeś prawidłowe?
Masz tutaj filmik krok po kroku
Klawiaturą też da się wywalić sterownik ale nagle wchodzi obsługa tabulora poza funkcją „mapy” w grach.
Po przywróceniu systemu oba urządzenia są w urządzeniach, lecz mysz nowa dalej nie działa
W jednym porcie mysz jest wykrywana jako urządzenia
W drugim porcie mysz jest wykrywana jako nieokreślone
Kliknąłem opcję „Uninstall Device” na obu, zrestartowałem komputer i połączyłem na nowo, Windows zaczął instalacje sterowników lecz niestety, nic to nie dało. Po przywróceniu komputera do stanu sprzed chwili stara mysz zaczeła normalnie działać
Miałeś tylko odinstalować tą która nie działa. Ale poczekaj odinstalowałeś obie i przywróciłeś system i ta stara czyli „Tracer GAMEZONE ARRTA” zaczeła działać a ta druga teraz nie działa?
Zmieniałeś może port usb do którego ta tracer była podłączona?
Stara mysz - inna
Nowa mysz - trace Gamezone arrta
W trybie awaryjnym nie było internetu by sterownik leciał aż z Windows Update?
Nie było. Tak jak pisałem, w trybie awaryjnym nowa mysz podziałała z 5 sekund i przestała działać.
Na ten moment instaluje zaległe aktualizacje Windowsa, może się coś zmieni.