Myszka od spodu, nadruk data matrix - jak otworzyć?

Właściwie może innym razem powinienem utworzyć temat jak zidentyfikować model myszki, ale może się bez tego obejdzie. Na chwilę obecną liczę na to, że informacje odnośnie myszki uda mi się uzyskać za pomocą nadruku przypominającego kod QR.

Wie ktoś w ogóle co to jest? Da się to otworzyć albo sczytać jakimś programem? Pobierałem jakiś pierwszy lepszy czytnik na Androida do czytania kodów QR, ale nie dało rady.

To nie jest QR. Jeśli chcesz poznać model myszki, to daj nam jej zdj.
Ja polecam QR Droid na Androida - najlepszy darmowy.
QR Droid Code Scanner (Polski) – Aplikacje w Google Play
Posiada też generator kodów.
Robiłem film:

Obecnie interfejs aplikacji może być inny, niż ten na filmie.

Jak to nie jest QR to w jakim celu podajesz link do skanera tych właśnie kodów? Mija się to z celem.

Temat dalej nie rozwiązany i nie wiadomo co to jest na zdjęciu, taka informacja dla ogółu przeglądających ten właśnie wątek. Osoby, które wiedzą cokolwiek o tym, proszę coś się wypowiedzieć.

to kod Data Matrix, pobierz apkę która takie kody obsługuje

1 polubienie

Na system Android niestety nie znalazłem apki, która by czytała Data Matrix. Mam ósemkę - Oreo - chociaż nie wiem czy na wyższych wersjach znajdzie się jakaś działająca. Jak ktoś zna działającą apkę do tych kodów to proszę podać.

Tutaj się udało zdekodować. Chociaż nie wiem czy prawidłowo, dla obrazka po lewej dało ''1629LZ0BFKH8" a po prawej ''2131HS05JG68". Co dokładnie dostałem też nie mam pojęcia, czy to unikalny numer produkcyjny przypisany do każdego modelu produktu z osobna też nie wiem, co to może być.

Co dokładnie producenci myszek umieszczają w tych kodach? Zna się ktoś coś? W jakim celu to jest?

Według mnie po tym nie zidentyfikujesz urządzenia, bo często są tam zakodowane wewnętrzne numery części i przydają się tylko w fabryce. (wewnętrznie)

Większa szansa identyfikacji to po danych z menadżera urządzeń. Takich jak: product_id, vendor_id (PID/VID)
Jak mysz nie działa to można pokusić się o jej rozkręcenie w mojej np. na płytce są oznaczenia i po nich można zidentyfikować resztę urządzenia.

Lub wrzuć do elektrośmieci i olej ekologów nakazujących naprawiać sprzęt aż do śmierci właściciela.