Myszka przestaje działać przy długo włączonym komputerze

Myszka i klawiatura przestają pracować kiedy zostawiam włączony komputer na dłuższy czas. Na początku myślałem, że są zepsute, ale kupiłem nową myszkę i problem nadal jest. Myszkę mam laserową, gdy się tak jakby wyłącza, laser nadal świeci ale nic się nie da nią zrobić. Próbowałem ją odłączyć i podłączyć, ale też nic to nie dało. Tak samo jest z klawiaturą. Czy da się coś z tym zrobić?

Jak podłączona mysz i klawiatura?

Może (jeśli na USB) masz ustawione, aby wyłączać ten port, w celu oszczędzania energii?

mysz jest na usb, a klawiatura jest na tym starym z bolcami. Jak sprawdzić czy jest ustawione oszczędzanie energii?

W menedżerze urządzeń we właściwościach USB.

Nie mam zaznaczonej opcji związanej z oszczędzaniem energii. Jakieś inne propozycje?

Przestaje działać mysz i klawiatura, czy cały komputer? :slight_smile:

Sprawdź ustawienia w Panel sterowania - Opcje zasilania (w XP)

Jeżeli masz włączone wyłączanie dysków twardych po jakimś czasie, to takiego komputera nie da się obudzić z klawiatury/myszy, tylko reset pomaga (no chyba, że ja nigdy nie potrafiłem ich obudzić :stuck_out_tongue: ) Ustaw na “Nigdy”, możliwe że to to :slight_smile:

Komputer działa, jest ok. Natomiast mysz (notorycznie) i klawiatura (czasami) odmawia posłuszeństwa. Na ekranie widzę tę białą strzałkę, ale jak chcę nią poruszyć to się nie rusza. W tym jest problem. Czasami włączam komputer i pójdę sobie zrobić herbatę, czy coś do jedzenia i po powrocie, po jakichś 15, 20 minutach dzieje się właśnie to co opisałem.

Ale to jest tak, że komputer śmiga, tylko nie reaguje na mysz/klawiaturę, czyli np. animacje na stronach się ruszają, muzyka leci dalej, a ty nie możesz nic zrobić, czy jest to zwiecha totalna i zatrzymanie pracy systemu operacyjnego?

ta biała strzałka to kursor

To jest tak, że wszystko inne działa, muzyka leci dalej, jest wszystko ok, tylko nie porusza się kursor.

Dodane 18.03.2010 (Cz) 19:15

I jest jakiś pomysł?