Myszka i klawiatura przestają pracować kiedy zostawiam włączony komputer na dłuższy czas. Na początku myślałem, że są zepsute, ale kupiłem nową myszkę i problem nadal jest. Myszkę mam laserową, gdy się tak jakby wyłącza, laser nadal świeci ale nic się nie da nią zrobić. Próbowałem ją odłączyć i podłączyć, ale też nic to nie dało. Tak samo jest z klawiaturą. Czy da się coś z tym zrobić?
Jak podłączona mysz i klawiatura?
Może (jeśli na USB) masz ustawione, aby wyłączać ten port, w celu oszczędzania energii?
mysz jest na usb, a klawiatura jest na tym starym z bolcami. Jak sprawdzić czy jest ustawione oszczędzanie energii?
W menedżerze urządzeń we właściwościach USB.
Nie mam zaznaczonej opcji związanej z oszczędzaniem energii. Jakieś inne propozycje?
Przestaje działać mysz i klawiatura, czy cały komputer?
Sprawdź ustawienia w Panel sterowania - Opcje zasilania (w XP)
Jeżeli masz włączone wyłączanie dysków twardych po jakimś czasie, to takiego komputera nie da się obudzić z klawiatury/myszy, tylko reset pomaga (no chyba, że ja nigdy nie potrafiłem ich obudzić ) Ustaw na “Nigdy”, możliwe że to to
Komputer działa, jest ok. Natomiast mysz (notorycznie) i klawiatura (czasami) odmawia posłuszeństwa. Na ekranie widzę tę białą strzałkę, ale jak chcę nią poruszyć to się nie rusza. W tym jest problem. Czasami włączam komputer i pójdę sobie zrobić herbatę, czy coś do jedzenia i po powrocie, po jakichś 15, 20 minutach dzieje się właśnie to co opisałem.
Ale to jest tak, że komputer śmiga, tylko nie reaguje na mysz/klawiaturę, czyli np. animacje na stronach się ruszają, muzyka leci dalej, a ty nie możesz nic zrobić, czy jest to zwiecha totalna i zatrzymanie pracy systemu operacyjnego?
ta biała strzałka to kursor
To jest tak, że wszystko inne działa, muzyka leci dalej, jest wszystko ok, tylko nie porusza się kursor.
– Dodane 18.03.2010 (Cz) 19:15 –
I jest jakiś pomysł?