Na co wydać pieniądze-Co kupić Nauka Informatyki

Witam. Mam do zagospodarowania ok.150zł i chciałbym je przeznaczyć na coś co przyda mi się do nauki(teoretycznej/praktycznej) Informatyki. Co polecacie??

Książek nie polecam - szybciej i więcej dowiesz się z google’a. Zdecyduj co Cie interesuje w informatyce: programowanie, sprzęt, sieci komputerowe, zabezpieczenia, itp. Termin informatyka jest zbyt rozległy a za razem mocno ogólnikowy :wink:

Jeśli sprzęt to jakiś stary komputer do testów - konfiguracja systemu, składanie, grzebanie przy mobo, diagnozowanie podzespołów itp.

Sieci i Systemy Operacyjne.Więc Sprzęt też muszę ogarniać.Podstawy już znam tylko szukam czegoś żeby być poziom wyżej :slight_smile:

W takim razie lepiej zacznik odkładać na chociażby CISCO CCNA.

No, ale że tak powiem pieniądze, mam “zużyć”(jest to stypendium naukowe) najpóźniej do końca Czerwca. Niestety przez tak krótki czas nie uzbieram nawet na sam egzamin (295$).Nie mówiąc już o kursie ok. 600$ za semestr czyli ok.2000$ za całość.Takiego obciążenia pieniężnego raczej nie zniosę :slight_smile:

A może jakaś platforma developerska, np. Raspberry Pi.

No właśnie nad Raspberry Pi się zastanawiałem, tylko nie wiem czy przydatne/opłacalne.Z tego typu mam już Arduino Leonardo(raczej Elektronika), ale do nauki C jest znakomity tylko systemu nie zainstaluje :slight_smile:

@Mygomoku, jeżeli nie znajdziesz zastosowania do Raspberry Pi to zawsze możesz z niego zrobić serwer/router bezprzewodowy (po dołożeniu karty sieciowej Wi-Fi)/podpiąć go do Internetu i wgrać ownCloud. Zastosowań jest wiele :wink:

@up nie takie głupie :slight_smile: Zastanowię się nad tym :slight_smile:

Akurat do Raspberry Pi można znaleźć multum zastaosowań, od routerów, przez inteligentne domy aż po:

https://www.youtube.com/watch?v=lsK-PPg-lOA

Jeśli sieci i system to możesz wykupić sobie jakiś VPS na caly rok, albo prywatną chmurę, gdzie będziesz mógł tworzyć własne VPSy i wirtualne sieci.

Popytaj na uczelni, może dopłacają do CCNA. Studenci powinni mieć zniżki.

Jeszcze nie studiuje:) A W technikum nie mam takich zniżek :slight_smile:

Myślę, że warto zagadać do nauczyciela, który zajmuje się przedmiotami zawodowymi związanymi z teleinformatyką. Ja na przykład w szkole Cisco Essentials i CCNA Discovery (czyli 2 pierwsze rozdziały CCNA) miałem za darmo.

Lepsze to niż nic, ale jeśli CCNA to od razu exploration. Discovery jest dla osób, które uczą się od podstaw czym jest komputer i system operacyjny. Exploration uczy podstaw sieci komputerowych.

Cisco jakiś czas temu reorganizowało swoją ścieżkę kariery, więc obecnie nie ma już CCNA tylko CCNA R&S (routing and switching). Tak więc teraz jest CCNA R&S, CCNA Security i CCNA Wireless. Tym samym w materiałach szkoleniowych też mogło się pozmieniać. Ja akurat robiłem CCNA 4.0, obecnie jest chyba 4.1 (tu trzeba się liczyć, że materiały mogą być w całości po angielsku, w 4.0 tylko 2 semestry były przetłumaczone na polski).

Pytałem już w szkole ale oprócz uprawnień do 1kV, i ewentualne ecdl to nic mi nie załatwią :confused: Ale wracając do głównego tematu, to zastanawiam sie czy zainwestować w Raspberry Pi, czy jednak w starsze części do kompów(do diagnozy i ew. Napraw). Ogólnie to kase mam do wykorzystania na rzeczy związane z telekomunikacją, informatyką, elektroniką.

SEP na 1kV opłaca się robić dopiero w ostatniej klasie, bo wygasa po 3 latach i trzeba go znów wyrabiać. ECDL to kpina…

Uprawnienia SEP są ważne 5 lat, jeśli w przepisach nic się nie zmieniło. Ja robiłem SEP w 2011 i mam ważne jeszcze 2 lata.

W takim razie najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd. Aczkolwiek w szkole do znudzenia przypominają, że uprawnienia te są ważne przez 3 lata :smiley:

Być może w przepisach się coś zmieniło.