Siemka!
Planuję wyczyścić kompa i myślę, na co zrzucić wszystkie pliki - zdjęcia, rzeczy na studia i inne bajery.
Zwykły pendrive czy lepiej dysk przenośny?
Siemka!
Planuję wyczyścić kompa i myślę, na co zrzucić wszystkie pliki - zdjęcia, rzeczy na studia i inne bajery.
Zwykły pendrive czy lepiej dysk przenośny?
Pewniejszy jest dysk, pendrive są „kapryśne”
Dzięki wielkie!
Dysk Google jako backup w razie awarii dysku?
O to też! Ogólnie mam dysk Google i również OneDrive, ale po nieciekawych akcjach (ktoś włamał mi się na konto Microsoft) chciałabym również przenieść pliki na dysk, aby w razie czego (odpukać) mieć backup w różnych miejscach
Tak najlepiej - mieć niezależnie od siebie co najmniej dwa backup’y. Jeden w chmurze, drugi na pendrive.
Co do włamań to manager haseł (sugeruje naprawdę silne hasła) i dwuetapowy sposób logowania rozwiązuje problem.
Nie do końca.
Dwuetapowy sposób logowania (2FA - uwierzytelnianie dwuskładnikowe) nie zabezpiecza całkowicie włamania do komputera, po prostu je utrudnia.
Najlepszym rozwiązaniem jest klucz YubiKey.
2x250PLN - bo to z założenia rzecz drobna i którą nosisz przy sobie. Może ulec zniszczeniu lub zgubieniu. Warto mieć w szufladzie drugi w razie straty pierwszego. Sorry, ale dziękuję i innym bym też tego nie polecał.
To zabawka dla geek’ów oraz firm
…dla każdej strony indywidualne hasła i 2FA gdzie tylko się da to zabezpieczenie aż nadto wystarczające dla 99,9% użytkowników.