Zgodnie z tytułem, na co mam konkretnie zwracać uwagę przy zakupie SSD do starego laptopa? Lapek to Samsung R509, próbowałem czegoś poszukać na własną rękę, ale chyba jednak lepiej się spytać tutaj pierw, niż w ciemno cokolwiek kupować.
Na grubość 
Cena i opinie 
Zależy czy ma to być jedyny dysk w laptopie, czy chcesz go zamontować jako drugi.
Każdy dysk SSD do tego laptopa zdwukrotni jego wartość, więc na cenę też zwróć uwagę 
Jedyny, obecny HDD raczej na śmietnik pójdzie.
2*0 to dalej 0, więc… bardziej chodziło mi o rzeczy typu złącze, czy coś, no ale ok, może jednak coś nowszego do niego wejdzie, myślałem, że jakiś starszy SSD będę musiał kupować, bo nowszy nie będzie kompatybilny, czy coś w tym stylu.
Prawdopodobnie każdy dysk 2,5 cala wciśniesz. Na prędkości nie masz co zwracać wielkiej uwagi (pewnie masz złącze sata2, ale ono jest kompatybilne z sata 3 z jakimi sprzedają ssd, tylę że wolniejsze) na kości mlc,tlc,nand etc też nie. Ja bym się kierował ceną i ewentualnie sprawdził opinie w internecie czy nie kupujesz dysku z jakiejś szczególnie wadliwej serii, bo dyski nawet na kościach tlc powinny wytrzymać dłużej niż hdd w laptopie i dłużej niż twój staruszek pociągnie.
Możesz też rozważyć zakup jakiegoś większego pożądnego dysku na przyszłość, aby go zostawić do nowego komputera, ale to się chyba mija z celem przy szybkości z jaką spadają ceny za takie dyski.
Zobacz najpierw jaki jest czy jest 9,5 czy 7. Jak jest 9,5 to może byś 9,5 lub 7.