Według starej umowy miałem 50 MB prędkości internetu. Według nowej umowy powinienem mieć 70 MB prędkości internetu ,ale chyba nie mam tyle ile powinno być. Na co zwrócić uwagę w testach prędkości na Speed Test ? Mam zwrócić uwagę na download ?
Jeśli nie osiągasz prędkości jakie masz w umowie, kontaktuj się z operatorem.
Zwracasz uwagę na wszystko - prędkość pobierania, wysyłania, ping (im niższy tym lepszy, twój jest w porządku) oraz stabilność tych trzech wartości. Wyniki mogą zależeć od pory dnia kiedy robisz test. W czasie największego ruchu wyniki mogą być niższe.
Nie myl też megabajtów (MB) z megabitami (Mb) - operatorzy w umowach zawsze podają prędkości w megabitach na sekundę, natomiast w systemie podczas pobierania czegoś szybkość transferu zazwyczaj jest podana w megabajtach na sekundę - 50 Mb/s to około 6 MB/s.
Możesz też użyć innego testu do potwierdzenia wyniku np. speedtest.net
Jakiego typu internet to jest? Radiówka, kablowy?
Operatorzy podaję DL/UP (download/upload) w Mb/s. Prędkość najlepiej sprawdza się pobierając coś przez p2p (torrenty), np obraz systemu Debian.
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/bt-dvd/
Ściągamy plikt torrent, otwieramy w dowolnym kliencie, wszystkie wartość (prędkość pobierania, limit podłączonych klientów itd) w programie ustawiamy na maksa, jedyne co można wyłączyć to wysyłanie. To co pokazuje program (MB/s) mnożymy x8 i to jest nasza prędkość rzeczywista. Speedtesty czasami oszukują prędkości, a torrenty często zapychają nam na maksa łącze.
To jest internet kablowy
A uwagę musisz zwrócić żeby nic nie działało w tle, np. video lub muzyka w innej karcie lub aktualizacje.
Jak speedtest od orange pokaże 50 w maksie - reklamuj. Albo obniżają cenę albo podwyższają prędkość. Przy dzisiejszej technologii i natłoku urządzeń korzystających z sieci każdy Mb się liczy.
Tu jeszcze podaję wynik do testu z Orange . Rozumiem ,że mam reklamować ? Żaden test nie pokazuje tych 70 MB / s ,co są w umowie
No możesz sprawdzić jeszcze torrentami (p2p) ale jeśli tutaj 3 testy wskazują Ci 50 Mb w maksie to raczej już teraz powinieneś reklamować.
Skontaktuj sie z operatorem.
Moze być tak ze nowa umowa obowiazuje od nastepnego miesiąca, więc musisz poczekac.
Bywa czasem tak ( przy tych prędkosciach nie sadzę, ale?) ze modem nie obsługuje większych predkości.
Miałem tak kiedyś gdy przechodziłem z 300 Mb/s na 600.
Zamiast tracic czas, skontaktuj sie z operatorem
Na pewno nie masz umowy na 560 Mbps.
Posiadam routera D-Link DIR-853 . Czy może być tak,że ten router nie przepuszcza tych 70 mb/s , jakie są w umowie ?
NIe. Tu WiFi jest do 1300 Mbit/s.
Skontaktuj sie z Operatorem. On ci dostarcza sieć porzez jego Modem.
P.S. Oczywiscie mozesz przetestować sprawnośc sprzętów.
Podłącz kablem
- Router z PC i sprawdź
- Modem z PC i sprawdź
Router kupiłem sobie sam, tylko technik od operatora mi go zainstalował ,bo sam miałem wtedy z tym problem. Modemu nie mam. W domu jest tylko sam router. Kabel idzie z piwnicy i w domu prosto to routera.
Najlepiej użyć testu łącza z UKE: Certyfikowany mechanizm - Centrum Informacji Konsumenckiej
Jeżeli coś nie działa to można od razu przesłać reklamację z linkiem do tego testu i operator musi to uznać.
Już sprawę rozwiązałem, bo kontaktowałem się z operatorem. Teraz mam ,tak , jak powinno być ,czyli 70 mb/s . Podejrzewam,że przez to,że to miało obowiązywać od 1 listopada z racji święta ktoś zapomniał włączyć większej prędkości i tak dalej było ,aż to ja zauważyłem. Najważniejsze ,że teraz mam , tak , jak jest w umowie .
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.