kupowałem na allegro kosmetyki, wygrałem aukcję, sprzedający kombinował, że za niska cena, nie chciał wysłać itp… W końcu uzgodniliśmy, że za wylicytowaną cenę wyśle mi połowę tego zestawu kosmetyków. Zastrzegłem, że chcę za pobraniem, bo obawiałem się, czy nie będzie znów kręcił.
Kosmetyki przyszły, listonosz przyniósł kwit, i powiedział, że całość 22,50 zł (koszt kosmetyków). Nie wspomniał nic o kosztach przesyłki (19zł). Zapłaciłem więc 22,50, bo w końcu o tyle mnie listonosz poprosił, a teraz dostaję maila od tego człowieka, że prosi o uregulowanie kosztów przesyłki, bo, jak twierdzi, to kupujący zawsze je pokrywa.
Ty masz rację bo zapłaciłeś tyle co sprzedający żądał na dokumentach pocztowych, a że się pomylił, to jego problem i może Cię teraz tylko poprosić o uregulowanie tych kosztów np. przelewem na jego konto. Sprzedający powinien doliczyć koszty przesyłki do wypisanej kwoty pobrania i umieścić je na dowodzie zakupu. Listonosz ma prawo pobrać od Ciebie tylko tyle ile jest wypisane na kwitku. Jeśli chcesz być uczciwy to powinieneś teraz koszty przesyłki przelać sprzedającemu na konto ale też powinieneś dostać od niego dokument na tą kwotę.
P.S. Przeczytałem wcześniej cały wątek i stwierdziłem, że moje pytanie nie odbiega tak bardzo od głównego tematu, a na pewno nie bardziej, niż parę pytań innych osób, którym, jak widzę, nie zwrócono uwagi, że podpinają się do cudzego wątku. Ale mogę się oczywiście mylić.
Sprzedawca nie może kombinować - na tym właśnie polega aukcja, że sprzedaje się za tyle, za ile zostanie wylicytowane. Jeśli ktoś chce powyżej jakiejś kwoty, to po prostu ustawia cenę minimalną. Z tą wysyłką też jaja.
Kompletny brak profesjonalizmu ze strony sprzedawcy.
? Jest zobowiązany Ci to wysłać za tyle ile było w aukcji, więc jak wygrałeś za 30 złotych i koszt wysyłko 0,00 to choćby to był Mustang masz prawo żądać go za 30 zeta, jak sprzedawca nie chce Ci wydać towaru to się pisze do allegro, a teraz, może Ci walnąć negatywa, a w odpowiedzi Ty mu też, albo się obaj powstrzymacie, allegro informować już nie ma co bo transakcja była niezgodna z regulaminem,