Na dysku ssd przybywa gigabajtów

Problem polega na tym, że na dysku ssd przybywa mi zapisanych gigabajtów w żywotności dysku. Miejsca nie ubywa na dysku. Kosz przeniosłem na inny dysk, zrobiłem prawie wszystko, z https://www.dobreprogramy.pl/krzysztoft1/Jak-skonfigurowac-system-Windows-dla-dysku-SSD-Poradnik,83697.html niestety u mnie nie ma Enable Superfetch. Jeżeli chodzi o te gigabajty to tak dziennie około 6-7 Gb.

Do czego konkretnie używasz tego komputera?

Internet mam wyłączone stronicowanie czy coś takiego, że komputer tylko z ram korzysta.

Jaką pojemność ma ten dysk SSD? Ile pamięci RAM (GB) jest zamontowane w komputerze?

To nie jest konkretnie tylko ogólnie. Skąd się te gigabajty biorą? Robisz na domowym komputerze backup Internetu?

1 polubienie

120 dostępne 111 zapisane 27 ram 8 GB w parametrach smart pisze ze zapisano już 300 gb 220 było bo pewnie testowali dysk goodram iridium 2 generacji

Jakim programem odczytujesz te parametry SMART?

A aktualizacje? Nie powinny ściągać się w takiej ilości, ale też mogą mieć wpływ.
Druga rzecz, dysk SSD zawsze się “zapisuje” nie utrzymasz go przy życu do emerytury (swojej;p)

Od goodram optimum ssd tool które udostępnili niedawno i goodram ssd toolbox i na crystal disk było to samo

Dobra, czyli tak:

1. Kupiłeś dysk, kiedy był nowy miał to już zapisane 220GB.
  2. Używasz go (od kiedy?) i wg goodram optimum ssd tool zapisałeś już 78GB (300GB-220GB).
  3. W tej chwili na dysku masz 111GB miejsca, z tego 27GB są zajęte przez dane.

Dobrze zrozumiałem?

1 polubienie

Nie wiemy, co masz na dysku. Sam nie widzisz wszystkiego. Przykładowo steam tłucze backupy.
Wszystko można zobaczyć - w win7 w opcjach folderów trzeba odznaczyć ukrywanie rozszerzeń, odznaczyć ukrywanie chronionych i zaznaczyć pokazywanie ukrytych plików i folderów.
Co robi kopie zapasowe i zapełnia dysk, to jest zameldowane w zaplanowanych zadaniach.
W programach, które zapychają dysk, można wyłączyć backupy.

Niektóre programy potrzebują stronicowania. Niewiele można dać, czyli rozmiar początkowy 1024MB i rozmiar maksymalny 1024MB. Ustawienie na sztywno zapobiega fragmentacji stronicowania.

januszek tak obecnie na dysku c mam zajęte 27 GB tyle pokazuje, jak wejdę we właściwości i ta wartość się nie zmienia. Dysk zakupiony 22.09
Bogdan_G nie korzystam z żadnych takich programów jak steam. A pamięć wirtualna na wszystkich dyskach wynosi 0 dysk.
Zobaczymy jutro ile będzie dziś dokładnie to 289 GB do niedzieli codziennie będę pisał jaki jest stan.
Pytanie jest jednak dlaczego u mnie Enable Superfetch.

“Prefetching” ani “Superfetch” nie mają nic wspólnego z zapełnianiem dysku!
Ustaw raczej odpowiednio Przywracanie systemu (wydziel obszar zajmowany na najwyżej 2 GB), ustaw Plik stronicowania dokładnie jak napisał “Bogdan_G”. Pojemność Kosza można było ograniczyć dowolnie (np. do 200 MB na partycję) w jego Właściwościach, a nie przenosić gdziekolwiek. Usuwaj regularnie zawartość folderu C:\WINDOWS\Software Distibution > Download, np. przy pomocy jakiegoś programu lub “ręcznie”.

I tak po uruchomieniu komputera i pełnym skanowaniu eset ma gigabajty poleciały na 294 gb. ?

Tak samo jak po wstaniu z łóżka jesteś o dzień bliżej zgonu :wink:

Bez Paniki, te dane będą przybywał, ale nie zajedziesz dysku w miesiąc, bardziej bym był ciekawy iż apytał sklep jakim to cudem 200 GB było w “nowym dysku”, rozumiem, ze w fabryce testowali, ale aż tyle? To wygląda na śmigany lekko miesiąc-dwa.

" Wg Samsunga dysk SSD 850 PRO SATA o pojemnościach 128 GB, 256 GB, 512 lub 1 TB jest skonstruowany do obsługi 150 TBW, co odpowiada 40 GB dziennego obciążenia odczytem/zapisem w okresie dziesięciu lat. Samsung obiecuje, że produkt wytrzymuje zapis nawet na poziomie 600 TBW.

Załóżmy, że „zwykły” pracownik biurowy zapisuje około 10-35 GB danych dziennie. Nawet jeżeli podniesiemy tę wartość do 40 GB, to oznacza to, że mógłby zapisywać dane (tylko zapisywać) dłużej niż 5 lat, aż do osiągnięcia granicy 70 TBW."

Ile razy instalowałeś na tym dysku Windowsa?

marcin20000
Pamiętaj, że goodram testuje dyski, żeby mieć pewność, że jest z nimi wszystko ok, w ten sposób zmniejsza się szansa, że do klienta trafi złom. Nie wiem, jak jest z innymi dyskami, ale jeżeli nie mają fabrycznie zużytej żywotności, to znaczy, że producent oszczędza na testowaniu i dlatego jest taniej, ale większe ryzyko, że może się po iluś GB lub formacie coś dziać.
A jeżeli chodzi o system, instalowałem 1 raz.