Na jak długo starczy mi karta GTX 1060 6 Gb (z fabrycznym OC) z monitorem 900p/75Hz

jw. kupiłem w grudniu za niecałe 1200 PLN ( razem z kurierem) tą kartę:

Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB Windforce 2 OC G36 na rdzeniu GP104 (nie GP106) z fabrycznym OC tj. na GPU 1.8 GHz… patrzyłem na porównania z RTX 2060 i trochę mam nerwa bo kosztuje 1700 PLN, ale jest prawie 2x lepsza…

PS. Ile można bezpiecznie podkręcić na mojej karcie pamięć (micron 8008 MHz) uprzedzam pytania zasilacz to be quiet 450W 87% sprawności i nawet Fortron 350W 85% jakimś cudem dawał radę, ale wymieniłem na wszelki wypadek, bo już 7 lat miał :slight_smile:

PS2. Procesor i7-3770 (bez K) (passmark “wycenia” go u mnie na 9500 pkt)

Prawie nic w tej karcie nie podkręcisz, jak sam w nazwie widzisz jest OC, czyli to co fabryka dać mogła, to dane. Minimalny margines równania do słabszych egzemplarzy i wpadasz w niestabilność. Jak w oprogramowaniu masz profil OC, to tego się trzymaj. A karta wystarczy na około 5 lat. Tyle nim spali się;P

Czytałem że Microny podkręcają się umiarkowanie (~10%) a najlepiej Samsungi (~15%) a najgorzej Hynixy (~5%).

Ps. W nawiasach podałem bezpieczne wg innych na forach poziomy podkręceń.

PS2. Mi tam wystarczy że karta wytrzyma tyle ile ma gwarancji tj 3 lata potem i tak zmieniam na generację która nastąpi po RTX albo Navi (zapewne wtedy już generacji drugiej) od AMD jak okażą się “prawilne” w stosunku cena/wydajność/pobór mocy :wink: i ponawiam pytanie czy karta przy takim monitorze wystarczy mi na ten okres ? :slight_smile:

Jaki masz monitor:)? Jaką rozdzielczość?
Jak chcesz podkręc, ale spokojnie we wszystko na średnich 3 lata pograsz.

Starczy Ci na tyle aż się spali a jak będziesz kręcił to spali się szybko

Monitor 900p/75Hz, ale styka mi spokojnie tryb 60 Hz bo nie widzę różnicy :slight_smile:

W CS Go, t nawet undervolting możesz zrobić by 60 FPS mieć;-) To zależy od gry, ale powinieneś dać radę, wiec lepiej nie kręć drogiej zabawki, jak chcesz popsuć Radeony 5450 są za 25 zł :wink: I to tak pół serio, nie żartem jeno: lepiej uczyć się na taniej.

Właśnie sprawdziłem cenę 2060 na alledrogo i “pociesza” mnie myśl że chcą za nią min 1900 a przeważnie 2 tys PLN :wink:

Stresujesz się pierdołami, zawsze będzie na rynku sprzęt lepszy od tego, który masz… Używaj, ciesz się, za kilka lat sprzedaj, dopłać, kup lepszą…