Na jakiej wysokości powiesiliście telewizor

Kupiłem sobie nowy (55 cali) i zastanawiam się nad jakiej wysokości go powiesić aby było to wygodne?

Takiej (i z takim odchyleniem), abyś twarz (oczy) podczas oglądania miał prostopadle do środka powierzchni ekranu.

Nie tyle twarz, co dokładnie chodzi o to, by poziom oczu był z odległości siedzenia w okolicach środka matrycy. I im bliżej środka matrycy tym lepiej.

Nikt nie poda konkretnej wysokości, bo jest za dużo zmiennych.
Można przyjąć wzrost osoby, jak usiądzie przed TV do poziomu oczu.
Na takiej wysokości ma być środek matrycy.

Nie wiem, czy wszystkie “wieszaki” na TV tak mają, ale warto mieć też taki z wychyleniem góra dół, a najlepiej taki z wysięgnikiem - z możliwością wysunięcia na ramieniu, i skierowaniem w lewo lub w prawo. Fajny bajer, a niektórym się przydaje, np. jeśli kuchnia jest w tym samym pomieszczeniu.

Mój 42" mam powieszony na wysokości 1,60m z lekkim pochyleniem. Przy 55", które są większe, myślę, że 1,40-1,50 od ziemi to BDB wysokość.
Pod spodem wisi monitor przy stoliku. Kanap jest oddalona o 2,5-3m od ściany i ogląda się świetnie.
Uchwyt, którego użyłem:

Na suficie, tylko uważaj na polskie tąpnięcia.

Usiądź lub połóż się w miejscu gdzie będziesz oglądał i skieruj wzrok w WYGODNY dla ciebie punki bez zadzierania głowy czy unoszenia brwi oraz bez wytężania mięśni oka. Musi być luźno. Punkt w który patrzysz to środek twojego telewizora.

1 polubienie